Merkez Bankası’nın Resmi Rezerv Varlıkları Açıklandı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2017 yılı temmuz ayı dönemine ait olan uluslararası rezervler ile döviz likiditesi verilerini açıkladı.

Resmi Rezerv Varlıkları Açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre 2017 temmuz ayı döneminde Resmi Rezerv Varlıkları bir önceki aydaki verileri ile kıyaslandığı zaman yüzde 1 oranında düşüş meydana geldi. Bu düşüş ile temmuz ayı döneminde Resmi Rezerv Varlıkları 107.6 milyar dolar değerinde gerçekleşti.

Yine aynı zamandaki alt kalemlere bakıldığı zaman Türkiye’nin döviz varlıkları da haziran ayı ile kıyaslandığı zaman yüzde 2,5 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüş ile Türkiye’nin döviz varlıkları 86,5 milyar dolara azalma gösterdi. Türkiye’nin altın cinsinden rezerv varlıkları incelendiği zaman ise 19,7 milyar dolar değerine çıktığı görülmekte.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın önceden belli olan döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları ve benzeri gibi döviz yükümlülükleri 2017 temmuz ayı dönemi ile haziran ayı kıyaslandığı zaman yüzde 16,6 oranında düşüş yaşandı. Bu düşüş ile de 11,9 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Bu değerin 7,8 milyar dolarlık kısmı anaparayken, 4,1 milyar dolarlık kısmı ise faizlerden oluştuğu açıklandı.  Söz konusu faiz ve anaparanın 1,2 milyar dolarlık kısmı ise 1 aylık süre içinde ödenmek zorunda.  2-3 ayda ödenmesi zorunlu olanlar ise 1,9 milyar dolar değerinde olduğu açıklanırken, vadesi 4 ile 12 ay arasına tekabül edenler ise 8,8 milyar dolar değerinde.