Reel Sektöre Ait Güven Endeksi Yüzde 2,5 Oranında Artış!

Elde edilen bilgilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak 2018 dönemine kıyasla Şubat 2018 döneminde yüzde 2,5 oranında yükseliş göstererek 110,8 olarak gerçekleşti.

2018 Şubat dönemine ait olan Reel Kesim Güven Endeksi, 2018 Ocak dönemine kıyasla yüzde 2,5 oranında yükseliş göstererek 110,8 olduğu belirlendi. Söz konusu rakamların ortaya çıkmasını sağlayan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, önümüzdeki 3 aya ait olan üretim hacmi, ihracat miktarı, hali hazırdaki sipariş miktarı, totaldeki istihdam miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi yukarı yönlü eğilim gösterirken, son 3 aya ait olan totaldeki sipariş miktarı, hali hazırdaki mamul mal stok miktarı, genel anlamadaki gidişat ve sabit olan sermaye yatırım masraflarına yönelik değerlendirme endeksi ise düşüş yönünde eğilim gösterdi.

Reel Kesim Güven Endeksi 110,8 Olarak Gerçekleşti

Mevsimsellikten ayrıştırılmış olan Reel Kesim Güven Endeksi, söz konusu olan dönemde, Ocak ayına kıyasla yüzde 0,1 oranında düşüş kaydederek, 110,8 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından konu ile alakalı olarak yapılan açıklamada ise, kasım ayından bu yana yapılan değerlendirmelerde, üretim büyüklüğü miktarında yükseliş olduğunu belirtenlerin yararına olan seyrin Ocak ayına kıyasla zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında yükseliş belirtenlerin yararına olan seyrin kuvvetlendiğinin görüldüğü ifade edildi. İç piyasadaki sipariş miktarında yükseliş olduğunu belirtenlerin yararına olan seyrin ise düşüş belirtenlerin yararına döndüğünün görüldüğü dile getirildi.

Kötümser Görenlerin Oranı Yüzde 9,8’e Yükseldi

İçerisinde yer aldığı sanayi kolundaki genel gidişat meselesinde Ocak ayına kıyasla daha pozitif bir halde olduğunu bildirenlerin oranı yüzde 9,8 oranında düşüş gösterdiğini belirten Merkez Bankası, aynı şekilde gerçekleştiğini bildirenlerin oranının yüzde 80,4’e, kötümser olduğunu bildirenlerin oranının ise yüzde 9,8’e ulaştığı ifade edildi.