Rusya’dan Türkiye’ye Tarım Hamlesi

TATVAN VE AHLAT ILCELERI ARASINDA BULUNAN KIYI SERIDINDE YETISTIRILEN DOMATESLERIN BOLGENIN DOMATES IHTIYACINI KARSILADIGI BILDIRILDI. YILLIK ORTALAMA 25 BIN TON URETILEN DOMATES, SIIRT, BATMAN VE DIYARBAKIR BASTA OLMAK UZERE DOGU ANADOLU BOLGESI'NDE BIRCOK ILE PAZARLANIYOR. (ANADOLU AJANSI - YUNUS OKUR) (20121010)

2015 yılı içerisinde Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi sonrasında, Rusya Türkiye’den tarım ürünleri ihracatına ilişkin bir yasak düzenlemesi yapmıştı. Türkiye’nin özellikle domates, biber gibi sebze ürünleri konusunda geniş bir satış hacmi olan Rusya, ekonomik yaptırımlar çerçevesinde yaptığı bu hamleden zarar görmüşe benziyor.

Kendi tarım ürünlerini, kendisi yetiştirmek isteyen Rusya’nın Türkiye sınırları içerisinde bir tarım şirketi kurmak istediği gündeme bomba gibi düştü. Her yıl milyonlarca lira değerinde tarım ihracatı yapan Rusya, 2016 yılının başı itibariyle Türkiye’den tarım ürünleri almayı bırakmıştı.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan sert uçak krizi sonrasında Rusya Türkiye’den ürün alımını yasaklayarak bir ekonomik yaptırım uygulamasını yürürlüğe koymuştu. İki ülke arasındaki yaş meyve ve sebze konusunda yaşanılan bu ihracat çekişmesi devam ederken, Rusya enteresan bir yöntem izlemeye çalıştı.

Türkiye’de Tarım Şirketi Kurmak İstiyorlar

Rusya’nın domates üzerine kurduğu plan ortaya çıktı! Kendi ürününü, kendisi yetiştirmek isteyen Rusya, bu amaç doğrultusunda Türkiye içerisinde bir tarım şirketi kurmak istediği ortaya çıktı. Özellikle domates, salatalık, biber gibi tarımsal ürünleri kendisi üreterek hem kâr elde etmeyi, hem de gıda alanında bağımsızlaşarak gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyen Rusya’nın planları ortaya çıktı.

Domates Kendine Yeni Rota Oluşturmuştu

Rusya’nın uyguladığı ekonomik yaptırım sonrasında Domates, kendisine Ukrayna ve Belarus’ta alıcı bulmayı başarmıştı. Ukrayna ile olan gıda ticaretinde yüzde 500 oranında, Belarus ile olan gıda ticaretinde ise yüzde 250 oranında bir artış olmasının hemen sonrasında Rusya’nın yaptığı bu ekonomik hamle piyasalar tarafından gözden kaçmadı.