TÜİK Açıkladı! Tarım ÜFE Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılının aralık ayı dönemine ait Tarım ÜFE verilerini yayınladı.

Yayınlanan verilere göre, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) 2017 yılının aralık döneminde bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 17,30 oranında artış gösterdi. Aynı veri bir önceki ay ile kıyaslandığı zaman ise yüzde 1,35 oranında artış gösterdi.

Tarım ÜFE, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,35 oranında yükselerek 160,85 değerini aldı. Bir önceki senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman ise yüzde 17,30 oranında artış gösterdi. Söz konusu verinin 1 yıllık ortalama verisi alındığı zaman ise yüzde 13,07 oranında yükseldiği gözlemlendi.

Çok yıllık bitkisel ürünleri ana grubu incelendiği zaman ise yüzde 0,32 oranında düşüş gözlemlendi. Tarım ile avcılık ürünlerine bakıldığı zaman ise aylık değişim yüzde 1,17 olarak açıklandı. Balıkçılık grubunda ise yüzde 21,60 oranında artış gözlemlendi. Ormancılık ürünlerinde ise bunların aksine düşüş yaşandı. Söz konusu düşüş ise yüzde 8,62’ye tekabül etti.

Tek yıllık bitkisel ürünlerin bir önceki ay ile kıyaslandığı zaman yüzde 1,96 oranında arttı. Benzer şekilde canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde de bir önceki aya göre yüzde 0,98 oranında artış gözlemlendi. Çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda ise bir önceki aya göre yüzde 0,32 oranında düşüş yaşandı.

Alt tarım grupları incelendiği zaman; tropikal ile sub-tropikal meyvelerde yüzde 3,24 oranında, çeltik grubunda yüzde 2,69 oranında, canlı kümes hayvanları ile yumurtalar grubunda yüzde 2,25 oranında, yağlı meyveler grubunda ise yüzde 1,10 oranında artış gözlemlendi. Turunçgillerde ise yüzde 1,60 oranında gerileme kaydedildi.