TANAP’a Tam 5 Milyon Euro Hibe!

Avrupa Komisyonu tarafından enerji projelerine destek olmak için oluşturulan CEP Energy programı, TANAP için 5 milyon Euro tutarında bir hibe sağladığını duyurdu.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için Avrupa Komisyonu’nun enerji projeleri için destek sağladığı CEF Energy programı sayesinde 5 milyon Euro tutarında hibe sağlandı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, TANAP’ın Azerbaycan’da üretilen doğalgazın Avrupa’ya taşıması ile Güneyy Gaz Koridoru’ndaki en önemli halkalardan bir tanesinin oluşturulmuş olacağına vurgu yapıldı.

TANAP’ın yaptığı finansal destek çağrısı sonrasında iki doğalgaz projesinden biri olmayı başararak yatırım desteği almayı başardığının ifade edildiği açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından TANAP için “Katodik Koruma Tasarımı Uygulamasının Mühendislik ve Modifikasyon Çalışmalarının Takibi ve Doğrulama İşleri” için 5 milyon Euro tutarında bir finansal destek verildiği, bu destek ile birlikte TANAP’ın çeşitli destekler ile 2014 yılından bu yana Avrupa Birliği programlarından elde ettiği hibelerin toplamda 15 milyon Euro seviyesine ulaştığı belirtildi.

TANAP’ın toplam uzunluğu bin 850 kilometre’ye tekabül ediyor. Türkiye – Gürcistan sınırı olan Ardahan’dan başlayan proje, Türkiye içerisinde 20 şehirden ve 67 ilçeden geçiş yapıyor. Projenin bitmesi ile birlikte 16 milyar metreküpe sahip olunması beklenen kapasite hacminin 10 milyar metreküplük kısmını Avrupa’ya ileteceği, 6 milyar metreküplük kısmının ise Türkiye’de kalacağı bekleniyor.

Türkiye’ye gaz arzı sağlayacak olan ve Eskişehir’e kadar gidecek olan ilk kısmı tamamlanırken, ticari manadaki gaz akışı 2019 yılının Haziran ayı itibariyle başlayacak. Yatırım bedeli olan 8 milyar Dolar’ın Güney Gaz Koridoru yüzde 51’lik, BOTAŞ yüzde 30’luk, BP yüzde 12’lik, Socar ise yüzde 7’lik hisse sahibi olarak biliniyor.