Tarım Sigortaları için Müjdeli Haber!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvancılık üretimde meydana gelen tüm mağduriyetlerin önlenmesi kapsamında önemli olan Tarım Sigortaları Havuzu’nnun 2016 yılından bugüne kadar çiftçilere hizmet verdiğini söyledi.

Her sene yeniden doğan ihtiyaç ve vatandaşlardan gelen talepler yönünde devlet destekli tarım sigortaları için her sene daha da avantajlı hale dönüştürüldüğünü söyleyen Fakıbaba, bu kapsamda da 2017 yılında başarılı olduklarını söyledi.

850 Milyon Hasar Ödemesi Yapıldı

2017 yılında toplamda 1,6 milyon tarım sigortası poliçesi düzenlendiğini açıklayan Fakıbaba, 23 milyon dekar büyüklüğünde alan ile 1,8 milyon arılı kovanın sigortalandığını söyledi. Üretici vatandaşlardan 739 milyon lira tutarında prim toplandığını açıklayan Fakıbaba, bunun karşılığında ise 850 milyon tutarında hasar ödemesi gerçekleştirildiğini, 29 milyar lira tutarında tarımsal değere güvence verdiklerini, sigortaya ilişkin olarak alınan küçükbaş ile büyükbaş hayvan sayısının 2017 yılında bir önceki yıla göre kıyaslandığı zaman yüzde 50 oranında artış meydana geldiğini, bu artış ile de bu rakamın 2,4 milyona çıktığını, yine aynı dönem içinde 300.000 adet hasar dosyasının işleme girdiğini söyledi.

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası Genişletildi

Çifçilerden de gelen yoğun istek üzerine bu yıl içinde devlet destekli tarım sigortalarının daha yaygın hale gelmesi, poliçe sayılarının yükselmesi ve sigortalılık oranlarının da artması kapsamında değişiklikler yaptıklarını söyleyen Fakıbaba, ilçe bazlı kuraklık verim sigortası kapsamını daha da genişlettiklerini söyledi.

Yüzde 5 İndirim

Prim fiyatları ile muafiyet oranlarının da daha iyi olması kapsamında kadın ve genç çiftçilere müjdeli haberi olduğunu söyleyen Fakıbaba, tüm sigorta branşlarında oluşan yüzde 5 oranında indirim yapıldığını açıkladı.  Arıcılık sigortası prim fiyatlarının da sabit arıcılıkta yüzde 0,9 seviyesinden yüzde 08 seviyesine çekildiğini, gezginci aracılığında ise yüzde 1,4 seviyesinden yüzde 1,3 seviyesine çekildiğini, üretimde yağmur teminatı kapsamındaki muafiyet oranının ise yüzde 20 seviyesinden yüzde 10 seviyesine düşürdüklerini açıkladı.