Çiftçiler Hazineye Ait Tarım Arazilerini Kiralayabilecekler

Hazineye ait tarım arazileri hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toplamda destek verdikleri çiftçi sayısının 218 bin olduğunu ve verilen desteklerin ise 125 milyon Türk lirasına tekabül ettiğini, hazineya ait olan tarım arazilerinin ecrimisil bedellerinin yüzde 50’sinin ödemesi koşuluyla kiralanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında Hazineye ait olan tarım arazilerinin çiftçiler tarafından kiralanabileceğini söyleyen Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bakanlıklar arasındaki görüşmelerin hızlı bir şekilde yapıldığını, bunun neticesinde de toplamdaki 3 milyar 400 milyon metrekare büyüklüğündeki tarım arazilerinin yaklaşık olarak 100 bin hektar büyüklüğünün sulu tarım arazilerinden oluştuğunu, kurum tarım arazilerinden oluşan kısmının 200 bin hektara, dikili ve örtü altı tarım arazilerinin ise 40 bin hektara tekabül ettiğini bildirdi. Söz konusu arazilerin tüm arazilerin yüzde 5’lik kısmına denk geldiğini söyleyen Pakdemirli, aynı zamanda bu arazilerin hem çiftçiler hem de tarım sektörü için önem arz ettiğini bildirdi.

“10 Yıl Vadeli Kiralama””

Devletin vatandaşları ile mallarını paylaştığını söyleyen Pakdemirli, hazineye ait olan tarım arazilerinin çiftçiler tarafından kiralanabileceğini, bunun için kira bedel ödemesi yapılacağını söyledi.  Çiftçilerin yüzde 50 oranında ecrimisil ödemesi gerçekleştireceklerini söyleyen Pakdemirli, verdikleri destekle kiraların ücretsiz olmuş olacağını, aynı zamanda çiftçilerin ceplerine yatırımlardan para bile kalabileceğini, arazilerin 10 sene vadeli alınabileceğini, parasını ödemek şartıyla satın da alınabileceğini söyledi.

Halen daha Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olmayanların bulunduğunu söyleyen Pakdemirli, kayıtlı olmayanların hızlı bir şekilde yaptırmalarını, kayıt olmaması halinde çiftçilerin desteklerden, avantajlı kredilerden ve tarım sigortalarından yararlanmalarının mümkün olmayacağını söyledi.