Terör Olaylarından Dolayı Mağdur Olanların Borçlar Ertelendi!

Bakanlar Kurulu‘ndan gelen açıklamaya göre, Mardin, Hakkari, Diyarbakır ve Şırnak gibi illerde meydana gelen terör olaylarında mağdur olan vatandaşların  Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası’na olan borçları 1 seneliğine ertelenecek.

Bakanlar Kurulu, yaşanan terör olaylarından sebep zarar gören, mağdur olan gerçek kişiler ile tüzel kişiler için borçların ertelenmesi kararı resmi gazetede resmen yayınlandı.

Açıklanan karar göre, 2016 yılında Mardin, Hakkari, Diyarbakır ve Şırnak illerine bağlı ilçelerinde ekimleri, tarım ürünler, hayvansal ürünleri, tesisleri, yapıları ya da seralarındaki faaliyetleri yaşanan terör olaylarından dolayı zarar gören tüzel kişiler ya da gerçek kişilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kayıt sistemine kayıtlarının bulunması ya da Çiftçi Kayıt Sistemi‘nde bulunmaları gerekmektedir. Kayıtları ve üretimleri halen daha devam eden üreticilerin Bakanlığın belirlediği görev alanı içinde olan tarımsal kapsamda Tarım Müdürlüğünün kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan düşük faizli kredi kullandırılması doğrultusunda alınan kararda kredi borçlar 1 seneliğine ertelendi. Karar resmi gazetelerde resmen yayınlandı.

Mağduriyet En Az Yüzde 30 Olmalı!

Kredi borçlarının ertelenmesi bazı kriterler doğrultusunda gerçekleşmekte. Ekimleri tarım ürünleri, hayvan ürünleri ve varlıkları, tesis ve yapıları, seraların en az yüzde 30 oranında mağdur olmuş olmaları gerekiyor.  Komisyonlar tarafından hasar tespitleri yapılacak. Değerlendirmeler sonucunda tüzel kişiler ile gerçek kişilerin ilgili kurumlara olan borçları 1 seneliğine olmak üzere ertelenecek.

Karar ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla yürürlüğe girdi.