Ekmek ve Çiğ Sütte Yeni Dönem! 1 Ocak’tan İtibaren Uygulanacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, yarından itibaren Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ uygulamaya girecek.

Söz konusu Tebliğ’de, çiğ sütün market, bakkal ve benzeri gibi yerel perakendeciler tarafından son tüketiciye ilişkin usun ve esasları kapsamaktadır. Bu kapsamda da çiğ süt satışı yapmak isteyen işletmelerin Bakanlıktan izin almaları gerekecek. Çiğ sütü yalnızca HAstalıktan Ari işletmeleri için Sağlık Sertifikası olan, bruselloz ile sığır tüberkülozundan ari süt üretimi yapan hayvancılık işletmeleri arz edebilecek. Süt üretimi yapan hayvancılık işletmesi merkez kabul edilerek 200 kilometrelik büyüklükte bulunan, sabit bir konumda bulunan otomatik satış makineleri ya da bakkal, market gibi yerel perakendecilerde çiğ süt son tüketicilere arz edilecek. Hayvancılık işletmesinde hazır ambalajlı hale getirilen çiğ süt ise 500 kilometre yarıçap içinde yer alan son tüketicilere kadar verilebilinecek.

Çiğ sütün son tüketicilere verilmesi, sağımlarından sonraki 24 saat içinde yapılması gerekecek. Sütün son tüketim tarihi ise sağımlarından sonra 48 saatten uzun olmayacak. Son tüketicilere çiğ sütler ambalajlı, perakende tarafından sağlanan tek kullanımlık malzeme ya da vatandaşların kaplarına konulacak.

Ekmekte de yeni dönem 1 Ocak’tan itibaren başlayacak. İlk sırada ekmek israfının önlenmesi yer alacak.  Bunun yanı sıra sektörden ve özellikle de büyük şehirlerde yaşayan kişilerden gelen düşük gramajlı ekmek taleplerini değerlendirme baza alınacak. Bu kapsamda da, fırıncılar 200 gramdan başlamak şartı ile 10’ar gramlık artırım ile üretim yapacak. Dondurulmuş hamur teknolojisi ile üretimi yapılan ekmeklerdeki katkı maddeleri, ağırlık kontrolü, tuz miktarı, katkı maddeleri de yeni kurallar çerçevesinde uygulamaya girecek.