Tüketici Güven Endeksi Eylülde Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu yılın eylül dönemine ilişkin tüketici güven endeksi verilerini yayınlandı.

Tüketici Güven Endeksi Eylülde Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu ve Cumhuriyet Merkezi’nin birlikte yürüttüğü anket verilerine göre tüketici güven endeksi eylül döneminde ağustos dönemine göre yüzde 13,2 oranında düşüş meydana geldi. Ağustos ayında 68,3 olarak açıklanan veri eylül ayında 59,3 olarak kayda geçti.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Düştü

Hanenin maddi durum beklentisi eylül döneminde yüzde 10,4 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de 76,7 seviyesine geriledi. Söz konusu düşüş ilerleyen 1 senelik dönemdeki hanenin maddi durum beklentisinin çok daha kötü olacağını öngörenlerin artış göstermesinden kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiğinde yine düşüş gözlemlendi. Bu düşüş yüzde 15,5 oranında olup, ağustosta 88,3 seviyesinde bulunan veri eylül döneminde 74,6 seviyesinde oldu. Bu düşüş ise ilerleyen 1 senelik süreçte genel ekonomik durumun çok daha olmasını bekleyenlerin ağustos ayına göre azalmasından kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisi ise yüzde 9,3 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de 67,2 seviyesine geriledi. İşsiz sayısı beklentisindeki düşüş ise işsiz sayısında azalma bekleyenlerin düşüş göstermesinden kaynaklandı. Tasarruf etme ihtimali endeksi ise ağustos döneminde 25,3 olarak açıklanmıştı. Ancak eylülde 18,8 seviyesine geriledi. Yüzde 25,9 oranında düşüş yaşayan veri ise ilerleyen 1 senelik süreçte tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen kişilerin bir önceki döneme göre azalmasından kaynaklandı.