Temmuzda Sanayi Üretimi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu yılın temmuz dönemine ait sanayi üretim endeksi verileri yayınlandı. Bu kapsamda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığı zaman yüzde 5,6 oranında yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi incelendiği zaman haziran dönemine göre yüzde 3,5 oranında artış gösterdi. TÜİK verileri kapsamında arındırılmamış sanayi üretim endeksi geçen senenin temmuz dönemine göre yüzde 7,9 oranında yükseldi. Bu yılın temmuz döneminde 121,2 olarak hesaplanan endeks, geçen senenin aynı döneminde 112,4 düzeyinde bulunuyordu.

İmalat Sanayi Sektörü Endeksi Yükseldi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi sektörünün alt sektörleri değerlendirildiği zaman temmuz döneminde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi haziran dönemine göre yüzde 1,9 oranında düşüş gösterdi. Ancak imalat sanayi, elektrik, gazi, buhar ve iklimlendirme ile dağıtım sektörlerinin endekslerinde artış gözlemlendi. Bu artışlar sırasıyla yüzde 3,9, yüzde 2,2 oranında oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi sektörünün alt sektörleri incelendiğinde ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün endeksinde geçen seneye kıyasla yüzde 8,5 oranında artış meydana geldi. Benzer şekilde imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 5,6 oranında, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme ve dağıtım sektöründe ise yüzde 3 oranında artış meydana geldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi alt gruplarında ise en yüksek artış yüzde 10,8 olurken, söz konusu sektör ise yüksek teknoloji sektörü olarak açıklandı.