Sanayi Üretimi 2017 Temmuz Ayında Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 temmuz dönemine ait sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimine bakıldığı zaman temmuz döneminde haziran dönemine kıyasla yüzde 2,3 oranında yükselme meydana geldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2016 yılının temmuz dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 14,5 oranında artış söz konusu oldu. Diğer bir yandan da arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuz döneminde 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 25,6 oranında yükselme söz konusu oldu. Buna göre arındırılmamış sanayi üretim endeksi temmuz döneminde 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,6 oranında yükseldi. Temmuz döneminde 136,9 olarak hesaplanan endeksi geçen senenin aynı döneminde 108,9 olarak hesaplanmıştı.

Madencilik ve Taşocakçılığı Grubunun Endeksi Düştü!

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt gruplarının verilerine bakıldığı zaman, temmuz döneminde madencilik ve taşocakçılığı grubunun endeks değeri bir önceki ay ile kıyaslandığı zaman yüzde 2,5 oranında düştü. İmalat sanayi sektöründe ise yüzde 2,2 oranında, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtım sektöründeki ise yüzde 4,8 oranında artış söz konusu oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt gruplarının verilerine bakıldığı zaman ise hepsinde artış oldu. Madencilik taşocakçılığı sektörü endeksi 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,8 oranında, imalat sanayi sektörü endeksi yine aynı döneme kıyasla yüzde 16 oranında, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yine benzer şekilde yüzde 11,7 oranında artış yaşandı.