Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen temmuz dönemine ait tüketici güven endeksi araştırma sonuçları yayımlandı. Yayımlanan sonuçlara göre tüketici güven endeksi temmuz dönemine hazirana kıyasla yüzde 4 oranında artış gösterdi. Bunun sonucunda da haziran döneminde 70,3 olarak açıklanan endeks temmuz döneminde 73,1 olarak kayda geçti.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Azaldı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi incelendiği zaman aynı dönemde yüzde 3,3 oranında yükseldiği gözlemlendi. Bu yükselişle de 92 seviyesine ulaştı. Söz konusu artış gelecek 1 yıllık süreçteki dönemde maddi durumun daha kötü olacağını bekleyen kişilerde düşüş yaşanmasından kaynaklı oldu.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Yükseldi

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiği zaman temmuz döneminde yüzde 4,6 oranında yükseldiği gözlemlendi. Bu yükselişle de 92,1 seviyesinden 96,3 seviyesine ulaştı. Oluşan artış gelecek 1 senelik süreçte genel ekonomik durumun daha kötü olmasını bekleyenlerin vatandaşların bir önceki anket dönemine göre azalmasından kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisi endeksinde ise bir önceki anket dönemine göre yüzde 1,9 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 76,9 seviyesine ulaştı. Bu kapsamda da gelecek 1 senelik süreçteki işsiz sayısında artış bekleyenlerin düşmesinden kaynaklandığını söyledi. Tasarruf etme ihtimali endeksi haziran dönemindeki araştırmada 24,6 olarak açıklanırken, temmuzda yüzde 10,2 oranında yükselerek 27,1 seviyesine ulaştı. Bu yükseliş ise gelecek 1 senelik dönemde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen vatandaşların haziran dönemine göre yükseldiğine işaret etti.