Dallas Fed Başkanından Erken Gelebilecek Faiz Artırımı Uyarısı

Dallas Fed Başkanı tarafından, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin beklenenin üzerinde bir performans sergilemesi, erken gelebilecek olan faiz artırımına neden olabileceği uyarılarında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankasının (FED) Dallas Şubesi Başkanı olan Robert Kaplan bu konu üzerine bir açıklamada bulunarak, bu yıl içerisinde FED’in toplam olarak yüzde 3 faiz artırımı yapabileceğini söyledi. Konuşmasını Teksas eyaletinde yer alan Dallas kenti içerisindeki Bush Enstitüsü’nde yapan Robert Kaplan, FED’e ait olan bir takım para politikası hakkında değerlendirmeler yaptı.

FED’in Mart ayında gerçekleştirmiş olduğu faiz artırımı dahil olmak üzere, bu yıl içerisinde yüzde 3 civarında bir faiz artırımı gerçekleştirebileceğini vurgulayan Robert Kaplan, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin, beklentileri aşan bir performans sergilemesi halinde FED’in faiz artırımını erkenden gerçekleştirebileceğini kaydetti. Bunun yanı sıra yarıca makro ekonomik verilerin, beklenenin altında kalması halinde ise FED’in faiz artırımlarını geciktirebileceğini belirtti.

Konuşmalarında düşük faiz oranlarının ekonomide bir takım dengesizliklere neden olabileceğine de dikkat çeken Robert Kaplan, Amerika’nın ekonomisinin tam olan istihdama çok yakın olduğunu da belirtti. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olan Donald Trump’ın bir takım planlarını doğru ve pozitif gördüğünü belirten Kaplan, diğer taraftan göçmenlik ve ticaretle alakalı bir takım planlarını ise çok fazla endişe verici bulduğunu açıkladı.

FED Dallas Başkanı Robert Kaplan’ın, bu yıl para politikalarına yön veren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) içerisinde bir oy kullanma hakkı bulunuyor.  Federal Açık Piyasa Komitesi’nin başkent Washington’da  yapacağı bir sonraki toplantının tarihi 13 – 14 Haziran olarak belirlendi.