Türkiye’de Alışveriş Alışkanlıkları Değişiyor!

turkiyede-alisveris-aliskanliklari-degisiyor

2012 yılından itibaren geçen süreçte Türkiye’de vatandaşların teknoloji alanında alışveriş alışkanlıkları değişmeye başladı. 2017 yılının Ocak – Ekim döneminde de Türkiye’de bilgisayar satışı alanında rakamlar düşmeye devam etti. Bahsi geçen dönem içerisinde yapılan bilgisayar satışı sayısı 890 bin olarak kayıtlara geçti.

GFK Türkiye araştırma kuruluşu tarafından gerçekleştirilen pazar analizine göre, Türkiye’de Bilgisayar Pazarı Araştırması’nda sonuca ulaşıldı. Bilgi teknoloji ürünleirnin ana gruplarından bir tanesi olarak kabul edilen bilgisayarların satışları, 2012 yılından bu yana geçen süreçte düşüş eğilimini devam ettiriyor.

2016 yılının genelinde 1,2 milyon adet olan bilgisayar satışı, 2017 yılının Ocak – Ekim döneminde 890 bin adet olarak kayıtlara geçti. Bu dönem içerisinde yapılan bilgisayar satışının 725 bin adeti diz üstü bilgisayarlar olarak gerçekleştirken, geriye kalan 165 bin adeti de masaüstü bilgisayarlar olarak gerçekleşti.

2017 yılı sonuna dair gerçekleşmiş olması beklenen toplam bilgisayar satış rakamı 1 milyon adet olarak kayıtlara geçerken, parekende satışlarda 2005 yılında 1,3 milyon adetlik satış seviyesinin altına gerilemesi önemli bir dikkat unsuru oldu.

Araştırma şirketi tarafından Türkiye’nin 26 farklı ilinde 15 yaşından büyük olmak üzere bin 100 farklı ev ziyareti yapılarak gerçekleştirilen araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 93’lük kısmı, yeni bir diz üstü bilgisayar satın almayı düşünmediklerini, bu grubun yüzde 43’lük kısmı bilgisayara ihtiyacı olmadığını, yüzde 28’si bütçesinin yeni bir bilgisayar alma konusunda kısıtlı olduğunu, yüzde 14’ü akıllı telefonlar ile tüm ihtiyaçlarını karşıladığını, yüzde 8’i ise bilgisayar ve internet kullanımından uzak olduğunu ifade etti.

Bilgisayar pazarının genelinde olan daralma, diz üstü bilgisayarlara karşı olan ilginin önüne geçemedi. 2016 yılının ilk 10 aylık dönemi ile, 2017 yılının ilk 10 aylık dönemi kıyaslandığında, vatandaşların diz üstü bilgisayar satın almalarının yüzde 25 oranında bir büyüme kaydettiği ifade etti.