Türkiye’den ABD’ye ‘Kısasa Kısas’ Vergilendirme!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulamaya koyulan ilave gümrük vergisi uygulaması için, Türkiye’nin de aynı vergi tutarında bir gümrük vergisini ABD’den tahsil etmesi için düğmeye basıldığını duyurdu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bugün Denizli’deydi. Ak Parti’nin Merkezefendi ilçesinde gerçekleştirilen Recep Tayyip Erdoğan Seçim ve İrtibat Bürosu’nun açılış törenine katılım sağlayan Bakan Zeybekci, tören sonrasında basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Küresel ekonominin ve Dünya’nın hızlı bir şekilde farklı bir döneme merhaba dediğini ifade eden Bakan Zeybekci, ekonomik açıdan yeni seviyede bir korumacı dönemin başladığını belirtti. Açıklamasında ABD tarafından demir, çelik ve alüminyum ürünleri için uygulanmaya başlanan ilave gümrük vergileri konusunda da özel bilgiler paylaşan Bakan Zeybekci, ABD Başkanı Trump’ın demir ve çelik için yüzde 25, alüminyum için yüzde 10 düzeyinde ilave gümrük vergisi koyduğunu, bu uygulamanın 8 Mart tarihi itibariyle başladığını, uygulama kapsamına Türkiye’nin de alındığını, bazı ülkeler için geçici ilave sürelerin tanındığını, bu sürenin Türkiye’ye tanınmadığını ifade etti.

Türkiye’nin ABD’ye olan ihracatının 8,5 milyar Dolar düzeyinde olduğunu, ithalatın ise 11 milyar Dolar civarında olduğunu belirten Bakan Zeybekci, Türkiye’ye karşı takınılan bu tavır karşısında tepkisiz kalınmayacağını, ABD’nin Türkiye’den yapılan ihracata karşı uyguladığı gümrük vergisi uygulamasının aynısını uygulamak adına sürecin başlatıldığını ifade etti.

Yaşanan süreçlerin Türkiye’nin tercihi olmadığını vurgulayan Bakan Zeybekci, konunun çözüme kavuşturulabilmesi adına diyalogların gerçekleştirildiğini, lakin bir sonuç alınamaması ile birlikte bu uygulamaya başlanılmasının gerektiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmeyi hedeflediklerini, lakin ortaya koyulan bu tutum karşısında da sessiz kalınmaması gerektiğini belirtti.