Türkiye’nin Yurt Dışı Varlıkları Azaldı

Merkez Bankası tarafından 2018 Haziran dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu verileri yayımladı. Buna göre haziran dönemi sonunda Türkiye’nin yurt dışı varlıkları geçen senenin sonuna kıyasla yüzde 3,5 oranında düşüş göstererek 224,7 milyar dolar seviyesine geriledi. Yükümlülükler incelendiği zaman ise yüzde 9 oranında düşüş yaşanarak 628,1 milyar dolar seviyesine geriledi. Bunun sonucunda Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile birlikte yükümlülükleri arasında fark olan UYP, haziran dönemi sonunda 403,4 milyar dolar tutarında açık vermiş oldu.

Yatırımlar Düştü

Söz konusu dönemde varlıkların alt kalemleri incelendiği zaman, rezerv varlıklar grubunda yüzde 8,7 oranında düşüş yaşandığı, bu düşüşle de 98,4 milyar dolar seviyesine gerilediği, benzer şekilde diğer yatırımlar grubunda yüzde 1,6 oranında düşüş yaşandığı ve 75,2 milyar dolar seviyesine gerilediği gözlemlendi.

Portföy Yatırımları Geriledi

Yükümlülüklerin alt kalemleri incelendiği zaman ise, sermaye ve diğer sermaye piyasa değeri ile birlikte döviz kurlarında meydana gelen değişimlerin de etkisiyle geçen senenin sonuna göre yüzde 23,5 oranında düşüş gözlemlendi. Bu düşüşle de 144,8 milyar dolar oldu. Portföy yatırımlarında ise yine aynı dönemlerin kıyaslamasında yüzde 12,4 oranında düşüş oldu. Bu düşüşle de 155,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku ve yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stokunda düşüş oldu. Bu düşüşler sırasıyla yüzde 30,5 ile yüzde 27,6 oldu. Hazinenin tahvil stokunda ise yüzde 4,6 oranında artış meydana geldi. Bu artışla birlikte 46,4 milyar dolar seviyesine ulaştı.