Yem Fiyatları Bayramdan Sonra Düşebilir!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hububatta fiyat dengeleniyor. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yağlı tohumlar için de dengeleme çalışması yapılmasının bayram sonrası dönem için yem fiyatlarını düşürücü etki yaratacağını ifade etti.

ET fiyatlarında yaşanan artış için önemli bir etki noktası olarak gösterilen yem fiyatları, yüksek döviz kurlarına kurban gitmiş, önemli bir yükselme yaşamıştı. Yaşanan bu artış Toprak Mahsulleri Ofisi’nin konuya müdahil olması ile birlikte tersi yöne hareket etme eğilimine başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunun Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Karakuş, yem sektörü için girdilerin neredeyse yüzde 50’lik diliminin hububatta oluşturulduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesiyle birlikte de fiyatların dengelendiğini, yağlı tohumlarda da benzer gelişmelerin hayata geçirilmesi halinde Ramazan Bayramı sonrası dönemde yem fiyatlarının gerilemesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Gıda sektörünün enflasyonda yüzde 23 düzeyinde bir etki sahibi olduğunu ifade eden Karakuş, et fiyatlarının da gıda alanında önemli bir konumda olduğunu, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin temel gündem maddesinin de et fiyatlarından oluştuğunu, yem maliyetlerinin düşürülmesi yolunda Toprak Mahsulleri Ofisi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından atılan adımların meyve vermeye başladığını ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububatta yapılacak olan alım ve satım fiyatlarını önceden bildirmesi sayesinde sektördeki spekülasyonların önünün kesildiği ifade edilirken, bu durumun tüketici fiyatlarına da olumlu yansıyacağı, yem üretiminin neredeyse yarısına tekabül eden bir alanda fiyat dalgalanmasının önüne geçildiğini, fiyat ayarlaması sayesinde maliyetlerin olumlu bir ivmelenmeye girdiğini, bu durumun enflasyon hedefini tutturmak adına büyük bir önem taşıdğıını ifade etti.