Tarım Kredi Piyasayı Regüle Etmeyi Hedefliyor

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği piyasayı regüle etmek amacıyla düğmeye basıyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Genel Müdür Poyraz, büyük miktarlı gıda ticareti yapan market ve ihracatçıların çiftçilerle muhatap olabilmesi için bir rol modelinin ortaya çıkartılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi’nin sözleşmeli bir üretim modeli ortaya çıkartması ve ürün fiyatları konusunda hayata geçireceği çalışmalar ile alakalı değerlendirme ve gelişmeleri aktardı. Piyasaların ihtiyaç duymakta olduğu ürünlerin her birinin, sözleşmelerin kapsamına alınarak çiftçilerin üretmesini sağlamak amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirten Poyraz, aynı zamanda üniversitelere, kamu kurumlarına, gıda market zincirlerine, Milli Savunma Bakanlığı’na tedarikçi pozisyonunda ürün temin ettiklerini belirtti.

Hayata geçirilen çalışmanın amacının piyasaları belirli bir oranda regüle etmek olduğunu belirten Poyraz, Tarım Kredi’nin özellikle büyük miktarlı gıdayla uğraşan marketleri ve ihracat gerçekleştiren firmaları doğrudan çitçilerle muhatap edebilecek bir rol modeli hayata geçirmeye çalıştıklarını, mevcut sistemde aracıların çok olduğunu, bu durumun ilişki yönetimlerinde bazı problem ve sıkıntıları ortaya çıkartabildiğini belirtti.

Devam eden çalışmaların aynı zamanda ürün sigortalarını kapsadığını belirten Poyraz, geçmiş dönemlerde bununla alakalı çok problemlerin yaşandığını, Ürün Fiyat Sigorta Sistemi üzerinde çalışmaların devam ettiğini, ürünlerin fiyatlarının düşmesi halinde çiftçinin edecekleri zararın sigorta kapsamına alınması için uğraştıklarını, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun da benzer şekilde dönemsel olarak alımlar yaptığını, fiyatların çok düştüğü zaman TMO’nun alıcı sıfatıyla piyasaya giriş yaptığını belirtti.