Yeniden Yapılandırma ile İlgili Açıklamalar

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında açıklamalarda bulundu.

Naci Ağbal, kesinleşmiş olan alacakların esasından hiçbir şekilde vazgeçilmeyeceğini,  6736 sayılı kanun ile getirilen asılların aynı şekilde koruma altına alındığını söyledi. Gecikme faizi ve zammı gibi alacaklara Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin baza alındığını (Yİ-ÜFE) söyleyen Naci Ağbal, alacakları yeniden yapılandırdıklarının bilgisini aktardı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, şuana kadar toplamda 24 tane OHAL kararnamesinin yayınlandığını, fakat bunların hiçbirinin komisyon gündemine gelmediğini söyledi. Zekeriya Temizel, Kanun Hükmünde Kararnamelerin gerekli aşamalarından geçirilmediği değerlendirmesinde bulundu. Meclis’in bu konuda Kanun Hükmünde Kararnamelere yönelik denetim işlemlerini yapmadıkları konusunda değerlendirme yapan Zekeriya Temizel, OHAL kararnamelerine gerekli önceliklerin verilmesi gerektiğini, görüşmelerin hemen yapılarak Meclis’in denetim görevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi sonrasında Türkiye ekonomisinde meydana gelen yavaşlamaların ülkemizdeki vatandaşların kamuya olan borçlarını geri öderken zorluk çektiklerini belirten Naci Ağbal, söz konusu yeniden yapılandırma teklifinin tasarısının önceden hükümet tarafından hazırlandığını söyledi. Yeniden yapılandırmanın asıl hedefinin 1 Temmuz 2016 ile 31 Mart 2017 tarihleri arasındaki vatandaşların vergi ve benzeri gibi olan borçlarının ödeyebilmelerine yardımcı olmak olduğunu söyleyen Naci Ağbal, devlet olarak vatandaşların zor günlerinde yanlarında olduklarını söyledi. 2017 Nisan ayı dönemi ve bunun takibindeki ayların yeniden yapılandırmanın kapsamı dışındı olduğunu söyleyen Naci Ağbal, 31 Mart 2017 tarihi esas aldıklarını, bu tarihten önceki vergilendirme ve benzeri borçlar için vatandaşlara şans tanıdıklarını söyledi.