1 Ayda Yaklaşık 1,1 Milyon Cep Telefonu Satışı Yapılıyor

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı hakkında açıklamalarda bulunan Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, pazarın 2018 2. Çeyrek dönemde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 17,6 oranında büyüme performansı gösterdiğini, bu büyümeyle de 15,4 milyar Türk Lirası değerine çıktığını aktardı.

“1 Ayda Yaklaşık 1,1 Milyon Satış Yapılıyor”

Türkiye’de 1 ayda yaklaşık olarak 950 bin ile 1,1 milyon tane cep telefonu satışının yapıldığını söyleyen Özeren, cep telefonu pazarının senelik bazda 2,5 milyar Türk Lirası tutarında büyüklüğe çıktığını, cep telefonu satışlarının yüzde 18 ile yüzde 20 arasındaki kısmının ABD menşeli cihazlardan meydana geldiğini, yüzde 60 ile yüzde 65 arasındaki pazarın ise Kore ile Çin menşeli pazardan oluştuğunu söyledi.

“ABD Üretimli Cep Telefonları Al-Sat Mantığıyla Çalışıyor”

Yerli üretim hakkında bilgiler aktaran Özeren, bu cihazlarında pazardaki payının yüzde 8 ile yüzde 10 arasında bulunduğunu, şuanda cep telefonu satışlarının yüzde 40’lık kısmının GSM operatörleri mağazalarından gerçekleştiğini, yabacı cep telefonu şirketlerinin pek çoğunun ülkemizde araştırma ve geliştirme merkezlerinin bulunduğunu söyledi. Yalnızca ABD üretimli cep telefonlarının ülkemizde AR-GE merkezlerinin bulunmadığını söyleyen Özeren, onların sadece al-sat mantığı ile çalıştıklarını söyledi.

Türk cep telefonu pazarının son zamanlarda çok iyi yerlere geldiğini söyleyen Özeren, bunda verilen inovasyon ve AR-GE desteklerinin etkili olduğunu, küresel olarak yakın coğrafyaya cep telefonu ihraç edebildiğimizi, bunun daha da artırabileceğini söyledi.