1 Ekimde İmarda Yeni Dönem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öncesinde yayınlanan ve yürürlüğe gireceği söylenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında inşaat sektöründeki istekler değerlendirildi ve tekrardan bazı değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklilere göre yapı ruhsatına uygun olarak inşaatları halen daha deva eden binalarda, plan iptali söz konusu olsada yatırıcımsının kazanılmış hakkı korunacak.

Kentlerdeki çarpık kentleşmeden sebebiyet veren kötü görünümlere engel olunması için imardaki yapılan değişikliklere ilişkin yönetmelik 1 Ekim’de uygulanmaya başlayacak.

3 Temmuz duyurularak yayımlanan ve yürürlüğe gireceği tarih  için 1 Ekim 2017 olarak belirlenen yönetmelik için tüm düzenlemeler resmi gazetelerde yayınlandı.

Yönetmelik kapsamında otel ya da otel gibi yapılardan oluşan, merkezi alanı açık olan atrium’ler için tekrardan düzenleme geldi. Emsal hariç olmak üzere bütün alanların toplamı, parselin emsal alanına bölüm oranı yüzde 30’dan fazla olamayacağına ilişkin kararda emsal dışı kalan alanlar için de değişikliklere gidildi. Yapılan değişikliğe ilişkin olarak; yangın merdiveni ile korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki bölgesi ve yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katlarda yer alan ve ortak alan olarak belirlenen teras çatılar, otopark, tiyatro ve sinema salonları, konferans salonu gibi umumi yerlerdeki düzenlemelerin mecburi olduğu boşluklar ile AVM’lerdeki atrium boşluklarının her bir katta maksimum ölçülerdeki alanı emsal harici tutulacak. Ortak alan olarak belirtilen çocuk bakım üniteleri ile çocuk oyun bölgelerinin toplam 100 metrekarelik kısmı da bu hesaba dahil edilmeyecek ve emsal dışı olacak.

Yapılan bir diğer değişiklik ise taban alan ve katlar alanı. Bunlarda da hesaplara dahil edilmeyecek. Müstakil konutlarda yer alan bağımsız bölüm iç duvar kalınlığı kapsamındaki sınırlama da yönetmelik değişikliğini kaldırdı.