İmar Çarpıklığı Engellenecek!

Son dönemlerde yapılan inşaatların şehirlerde düzensiz bir görünümün oluşmasına neden olduğu tespit edildi. İmar çarpıklığının engellenmesi için çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Bir süredir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çarpık kentleşmeyi engelleyebilmek için bunun üzerinde çalışma yapıldığı tespit edildi. Çalışmalarda çarpık imar düzeninin oluştuğu için yeni bir disiplin belirlenerek oluşan bu görüntüyü minimum seviyede tutabilmek amaçlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki konu hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sırasında çevresel düzenlemeler hakkında eleştirilere yer verdi.

Yeni bir düzenlemenin gerçekleştirilmesi talep edildiği zaman 2013 yılından bu yana mevcut düzende yer alan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin bulunduğu tespit edilmişti. Bu durumda müteahhitler tarafından gelen talepler dinlenerek bu sürecin dördüncü kez uzatıldığı açıklandı. Yılın başında önemli isimlerle gerçekleştirilen toplantılar sonrasında yönetmelikte bazı eksik taşların bulunduğu tespit edilmişti. Bu taşların yerine oturtulması için öncelikli olarak değişikliklere gidilmesi uygun görüldü. Bu süreçte ortaya daha önce çıkarılan yasalarla benzer tek tip bir yasanın çıkarılmasını engellemek için çalışmaların büyük bir titizlikle yapılmasına karar verildi.

Belirlenecek olan imar planının şehirler arasında değişiklik göstermesi planlanıyor. Şimdiye kadar 30 farklı büyükşehir belediyesine imar yönetmeliği hakkındaki yazılar gönderildi. Yapılan toplantılarda imar yönetmeliğinin doğru bir şekilde uygulanması için bazı kararlar verildi. Oy birliği ile alınan kararların sektör temsilcileri tarafından da kararlılıkla uygulanması planlanıyor. Yeni getirilen yönetmelik bir anlamda vatandaşlarında süreç içerisinde hayatını kolaylaştıracak. Sektörün temsilcileri ile yapılacak toplantılar ilerleyen günlerde de devam edecek.