Plastik Torba Yönetmeliği Yılbaşında Yürürlüğe Giriyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik torbaların 1 Ocak 2019 tarihi sonrasında ücretli olmasını Resmi Gazete’de yayımladı!

Uzun zamandır gündemde olan, kullanımı kontrol altına alabilmek adına Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ni bugünkü Resmi Gazete’de yayımladı. Yayımlanan bildiriye göre plastik torbalar 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle ücretsiz olarak verilemeyecek.

Mesafeli sözleşmeleri de kapsamı dahiline alan bu sözleşme ile birlikte, tüketiciye ücretsiz olarak verilmeyecek olan plastik torbalar, aynı zamanda herhangi bir promosyona ve kampanyaya da dahil edilemeyecekler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugün yayımlanan Resmi Gazete’de duyulan yönetmelik, ambalaj atıkların ayrı bir şekilde toplanması aşamasında gerçekleştirilen çalışmaların hem verim, hem de etkinliğinin artırılmasını sağlamak amacı ile hazırlandığı, 1 Ocak 2019 tarihinde bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonrasında 24 Ağustos 2011 tarihinde yayınlanan yönetmeliğin yürürlükten kalkacağı bilgisi paylaşıldı.

Yürürlüğe girecek olan yönetmelik 1 Ocak 2019 tarihinde uygulanmaya başlayacak. Bu yönetmelik sayesinde, dünya genelinde büyük bir hassasiyetle uygulanmakta olan plastik poşetlerin kullanımı neticesinde ortaya çıkan görsel ve çevresel kirliliklerin önlenmesi, gereksiz plastik poşet kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Belirtilen tarihte uygulamaya girecek olan yönetmeliğin, plastik poşetlerin ücret karşılığı verilmesi gerekecek. Bu düzenleme ile 31 Aralık 2019 tarihine kadar plastik torba kullanımının kişi başı yüzde 90 civarında, 31 Aralık 2025’e kadar ise yüzde 40’ı aşmayacak şekilde azaltılması hedefleniyor.

Uygulama kapsamında mesafeli sözleşmeler ile gerçekleştirilen satışlar da dahil edilirken, sadece çok hafif plastik torbalar uygulamadan muaf tutulacaklar. Aynı zamanda plastik poşetlerin taban ücretleri de Bakanlık tarafından belirlenecek olup, belirlenecek olan fiyat tarifesinin dışına çıkılamayacak.