12,5 Yılda 100 Metrekarelik Ev Alınıyor!

Türkiye Veri İşleme Merkezi’nin (TUVİMER) yapmış olduğu araştırmaya göre, bir evin bir senelik elde ettiği gelir ile İstanbul’da yaşayan bir vatandaş evin 8 metrekarelik kısmını alabiliyorken, 100 metrekarelik bir ev satın alabilmesi için 12,5 yıl boyunca hiç harcama yapmaması ve para biriktirmesi gerekiyor.

100 Metrekarelik Ev için 12,5 Yıl!

TÜİK‘in yayınladığı İl Bazında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla raporunun verilerini kullanarak  Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa ve Antalya’da yaşayan vatandaşların gelir durumları ile gayrimenkul kira ve satış değerleri baza alınarak ne kadar zamanda ev sahibi olabileceklerinin hesaplamalarını yapan  TUVİMER, İstanbul’da yaşayan bir vatandaşın 12,5 senelik süre boyunca sürekli çalışarak hiç harcama yapmadan para biriktirerek 100 metrekare büyüklüğünde bir eve sahip olabileceğini ölçtü.

Vatandaşlar İstanbul’da Zorlanıyor

İller Arası Farklılaşan Barınma Odaklı Satın Alma Gücüne Yönelik Değerlendirme Raporundan derlenen bilgilere göre, İstanbul ili konut satın alımlarında vatandaşların en çok zorlandığı bölge olarak görülmekte.

Metrekare Başına Konutun Aylık Satış ve Kira Fiyatında İstanbul 1. Sırada!

Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul ilinde metrekare başı ev fiyatı 5 bin 418 Türk Lirası olurken, İstanbul’un takibinde İzmir, Antalya, Bursa ve Ankara yer aldı. İzmir’de metrekare başı ev fiyatı 3 bin 89 Türk Lirası, Antalya’da 2 bin 250 Türk Lirası,  Bursa’da bin 955 Türk Lirası, Ankara’da ise bin 830 lira olarak görülmekte.

Bir evin metrekare başına aylık olarak kira değerleri incelendiği zaman ise İstanbul’da 21 Türk Lirası, İzmir’de 13 Türk Lirası, Ankara’da 10 Türk Lirası, Bursa ile Antalya’da ise 9’ar Türk Lirası olduğu görülmekte.