2016’de Geri Dönüştürülen Atıklar 33 Milyon Tona Ulaştı!

2016 yılında depolama tesislerinde toplamda 44 milyon tonluk atık bertaraf edilirken, geri kazanım tesislerinde dönüştürülen atıkların ağırlığı ise 33 milyon tona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz yıl içerisinde gerçekleşen Atık Bertaraf ve Geri Kazanın Tesisleri’ne ait istatistik verilerini açıkladı. Lisanslı ya da geçici faaliyet belgesine sahip olan tüm tesislere yer verilen bu istatistiklerde, aynı zamanda lisanslı olmasa da yerel belediyeler tarafından işletilmekte olan düzenli depolama, yakma ve kompost tesislerine ilişkin verilere yer verildi.

Bin 698 Atık Tesisi Hizmet Veriyor

Atık Bertaraf ve Geri Kazanın Tesisleri için hazırlanan istatistikte, geçtiğimiz yıl içerisinde toplamda 140 adet atık bertaraf tesisinin, bin 558 adet de geri kazanım tesisinin hizmette olduğu, toplam tesis rakamının ise bin 698’e kadar yükseldiği verileri paylaşıldı. Hizmette olan bu tesislerin toplam kapasitesinin 834 milyon metreküpe ulaştığının ifade edildiği TÜİK raporunda, 134 adet düzenli depolama tesisinde bertaraf edilen atık miktarının da 44 milyon ton atığa ulaştığı ifade edildi.

33 Milyon Tonluk Atık Geri Kazandırıldı

Atık geri kazanımı konusunda hizmet veren lisanslı 35 adet tesis ile birlikte, yakma tesislerinin toplamında 739 bin tonluk atık, yakılarak enerji geri dönüşümü gerçekleştirilmiş oldu. Lisanslı diğer bin 516 adetlik geri kazanım tesisinde ise toplamda 32 milyon tonluk atık; metal, plastik, kağıt ve benzer ürünlerin geri kazanımı için faaliyet gösterildi. Gerçekleştirilen bu çalışmaların kapsamında toplamda 33 milyon tonluk bir atık geri kazandırılmış oldu.