Türkiye Genelinde Konut Satışlarındaki En Büyük Artış Bursa’da Yaşandı

İş Bankası tarafından desteklenerek hazırlanan Nisan ayına dair REIDIN – GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi sonuçları belirlendi. Türkiye genelinde gerçekleştirilen konut satışı yüzde 1,22 oranında artış gördü. En büyük artış ise yüzde 2,27 Bursa’da ile yaşandı.

Açıklanan bu REIDIN – GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre, Nisan ayındaki satış artışı, Mart ayına göre yüzde 0,46 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,71 oranı civarında gerçekleşti. Yine Nisan ayında konut satışlarında ki banka kredisi kullanımı ise yüzde 35 oranında gerçekleşirken, stok erime hızı da yüzde 3,8 oranında gerçekleşti.

Türkiye’de toplamda 68 ili kapsayan bu REIDIN Emlak Endeksi Nisan ayı verilerine göre ise, ülke genelinde konut satışları yaklaşık olarak yüzde 1,22 civarında artış gösterdi.  Bu ayda, konut fiyatlarında en fazla fiyat artışı yaşanan şehrin yüzde 2,27 oranıyla Bursa olduğu, fiyatların en az çoğaldığı şehrin de yüzde 2 oranıyla Erzincan olduğu belirlendi. Ayrıca yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getirisi olan şehirler başta Aydın olmak üzere, Van ve Bilecik olarak belirlenirken, en fazla kira artışının da Edirne’de yaşandığı yapılan endeks sonucunda belirlendi.

GYODER Başkanı olarak görev yapan Aziz Torun bu Nisan ayı endeksini değerlendirerek, orta gelire sahip kişilerin konut sahibi olmalarını hedeflediklerini, 1 Şubat’ta gerçekleştirilip 31 Mart’ta sona eren Gayrimenkulde Güç Birliği – 20 Yıl Vade Düşük Faiz projesinin bu yönde olumlu etki sağladığını ve bu etkinin Nisan ayında da devam ettiğini açıkladı.

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü olan Recep Haki’de açıklanan bu endeks üzerine açıklamalarda bulundu. Haki yaptığı açıklamasında, İş Bankasının 2017 yılının Mart ayı sonunda ulaşmış olduğu 18,8 milyar Türk Lirası fiyatındaki konut kredisi hacmi ile yıl sonunda ki oranlara nazaran yüzde 6,08 oranında gelişme gösterdiğini belirtti. Bu netice sayesinde yapılan düzenlemelerin, konut sektöründe bir hareketlilik getirdiğini ve bankaların da kredi hacimlerine olumlu yönde etki ettiğini açıklamalarına ekledi.