2021’de E-Ticaret 4,5 Trilyon Dolar Olacak!

Küresel çapta perakende sektörünün satış hacmi 25 trilyon dolara kadar çıktı. Açıklanan rakamlarda perakende e-ticaret satışları ise 2,4 trilyon dolara yükseldi. Küresel e-ticaretin toplamdaki perakende satışları içinde payı 2011 yılında yüzde 3,6 olarak açıklanmıştı. Bu oran geçen sene yüzde 10’un üzerine çıktı.

KPMG, Perakende Sektörel Bakış 2018 raporunu yayımladı. Yayınlanan rapora göre, müşteri talep ve davranışlarına göre yoluna devam eden sektör, çok kanallı satış uygulamaları ile satış ve karlılıklarını yükseltmeyi merkezine aldı.

Online olarak yapılan alışveriş ile mobil alışveriş, geleneksel alışverişe göre her geçen gün yükseliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KPMG Türkiye Perakende Sektör Lideri Fikret Çetinkaya, müşterisini her zaman anlayan, tedarik zincirini müşterilerine göre yönlendiren, teknolojinin imkanlarını öncesinden sezen, kısaca start-up düşünce yapısı olan tüm perakendecilerin büyümelerini devam ettireceklerini söyledi.

Yayımlanan rapora göre, küresel çapta e-ticaret dahil olmak üzere perakende satışlarının geçen sene sonunda 25 trilyon dolar seviyesine kadar çıktığı, e-ticaret sektörünün her yıl kendini katladığı, geleneksel perakende sektörünün de her sene yaklaşık olarak yüzde 1 oranında küçüldüğü açıklandı.

Küresel e-ticaret satışlarının 2021 yılına kadar yıllık olarak ortalama yüzde 16 oranında yükselmesi ve 4,5tilryon dolara yükselmesinin beklendiği belirtilen raporda, e-ticaretin en başarılı ülkesinin Çin olduğunu,  2020 yılına gelindiği zaman Çin’deki e-ticaret hacminin dünya ile kıyaslandığı zaman yüzde 60’lık kısmını oluşturmasının beklendiği açıklandı.

Türkiye’de ise perakende pazarının yaklaşık olarak yüzde 67’lik kısmının geleneksel perakendelerden oluştuğu belirtilen raporda yüzde 33’lük kısmının ise organize perakendecilerden oluştuğu, organize perakende sektörünün 10 senede çok sayıda yabancı yatırımcı kaybettiğini, ancak buna rağmen halen daha büyümeye devam ettiği belirtildi.