Alaçatı’daki Rüzgar Enerji Santraline Devlet El Koydu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali olma özelliğini taşıyan Alaçatı Rüzgar Enerji Santrali’ne el koyuldu ve Elektrik Üretim A.Ş.’ne devredildi.

Çeşme civarında yer alan, Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali olan Alaçatı RES’in lisans bitimine henüz 6 ay vardı. Lisans süresi dolmadan 6 ay önce bakanlık el koyarak, ARES’i Elektrik Üretim A.Ş.’ye devretti.

1998 yılında Güçbirliği Holding ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme ile birlikte 20  yıl süreyle işletilme izni verilmesi kapsamında lisans süresi 28 Kasım 2018 tarihinde dolacak olan Alaçatı RES’in süresi dolmadan devlet el koydu. El koyma gerekçesi olarak ise sözleşmede yer alan maddelerin yerine getirilmemesi olduğu ifade edildi.

Güçbirliği Holding ile imzalanan sözleşme kapsamında, devir öncesinde bakım ve onarım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için işletmeci firmanın 1 milyon Dolar düzeyinde bir teminatı hesabında tutması planlanmış, ancak şirketin böyle bir rakama hiç ulaşamadığı da 15 Haziran 2017 tarihinde ortaya çıkmış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu tarih itibariyle Alaçatı RES’in tüm gelirlerine el koymuştu.

Alaçatı RES’e giden yetkilileri, tesislerde görev yapan 5 güvenlik görevlisinin işten çıkartma işlemlerini yaptıktan sonra RES, Elektrik Üretim A.Ş.’ne devredildi. Yapılan bu devir sonrasında RES’in işletilmesi için sektör konusunda bilgi sahibi olan, tecrübeli olan kişilerden yeni bir ekip oluşturulması planlanıyor.

15 Haziran 2017 tarihinden bu yana Alaçatı RES’te herhangi bir teknik personel görev yapmaz iken, tesislerde sadece beş adet güvenlik görevlisi duruyordu. Devletin el koyması ile birlikte teknik personelin işine son verilmesi ile birlikte türbinler de birer birer devre dışı kalmaya başlamış, işletmeci şirket ise ihtiyaç duyuldukça dışardan teknik destek temin ederek türbinlerin döndürülmeye devam edilmesi için çalışma yaparken, son incelemede türbinlerden sadece 10 tanesi teknik müdahaleler ile çalıştırılabilir durumdaydı.