Arslan, Kanal İstanbul Projesi ile İlgili Açıklamalarda Bulundu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesinde finans modeli çalışmalarında bulunduklarını açıkladı.

Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi için finans modeli çalışmalarında bulunduklarını, ilgili kişilerle kamu adına ortak olanlar ile birlikte çalıştıklarını belirtti.

Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017‘de açıklamalarda bulunan Bakan Ahmet Arslan, ülkemizin Avrupa ile Asya arasında köprü vazifesi gördüğünü, bu büyük özelliğin hakkını verebilmek adına yapılan bütün ulaşım projesi çalışmalarında yeni projeler oluşturduklarını ve bunların çoğunu hayata geçirdiklerini söyledi.

Ahmet Arslan, bugüne kadar yapmış oldukları projelere daha yeni projelerin de ekleneceğini, ülkemizde 3 ile 4 saatlik zaman zarflık uçuş mesafesinde seyahat eden insan sayısının 1,5 milyara tekabül ettiğini, 1,5 milyarlık insanın da 31 trilyon dolar değerinde gayri safi yurt içi hasıla bıraktığını söyledi.

Ahmet Arslan, hayata geçirdiklerini tüm projeleri bu rakamlardan yola çıkarak oluşturduklarını, geride bıraktığımız 14 yıllık zamanda ulaştırma sektöründe yapılan yatırımların yaklaşık olarak 100 milyar dolar değerinde olduğunu, Türk parası karşılığı olarak da 320 milyar lira olduğu bilgisini aktardı.

Tüm bankaları kamu kaynaklı yapmanın mümkün olabileceğini ifade eden Ahmet Arslan, fakat özel piyasadaki hareketlenmeleri de hayata geçirmek istediklerini, özel piyasa ile çalışmaların çok daha hızlı bir şekilde hayata geçilebileceğini, katma değerlerin geri dönüşlerinin daha hızlı olmasını hedeflediklerini söyledi.

Bakan Ahmet Arslan, kamu ile özel sektör ortaklaşa çalışmalarda bulunduklarında başarılı projeler imza attıklarını vurguladı. Bu ortaklaşa çalışmaların sonucunda 10 milyar dolar değerinin üzerine, 39 milyar Türk Lirası da özel sektördeki iş birlikçileri ile birlikte yatırım sağladıklarını, şuan da halen daha devam etmekte olan çalışmaların toplam maliyetlerinin ortalama olarak 10 milyar dolar değerinde olduğunun bilgisini verdi. İstanbul Yeni Havaalanının bunun bir örneği olduğunu belirten Arslan, özel sektör ile birlikte 10 milyar avro değerinin üzerinde gerçekleşen yatırım ile oluştuğunu, önümüzdeki 25 sene içerisinde de yaklaşık 25 milyar dolarlık bir gelir elde edileceğini söyledi. Arslan, İstanbul’un sadece Çin’den Avrupa’ya giden taşımalar için önemli olmadığını, Avrupa ile Asya için de önemli ölçütte değer taşıdığını belirtti. Aynı zamanda Çanakkale 1905 Köprüsü‘nün de 2023 yılında faaliyete başlayacağını, hem ülkemiz için hem de tüm dünya ülkeleri için taşımacılık hizmet sağlayacağını söyledi.

Bakan Ahmet Arslan, yaptıkları projelerin ulaştırma ağırlıklı olmadığını, sağlık alanında da bir çok projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Yap-Kirala metodunu örnek veren Arslan, söz konusu projenin çok başarılı bir şekilde faaliyete geçtiğini, kamu ile özel sektörün çok güzel iş birliğinde bulunduğunu, bunun en iyi örneğinin ise şehir hastaneleri olduğunu belirtti. Kanal İstanbul Projesi’nin çok yakın bir zaman Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olacağını ifade eden Arslan, farklı finans modelleri geliştirmek için sürekli çalışmalar haline bulunduklarını söyledi.