Aşırı Sıcaklar İçin Sigorta Teklifi

Son dönemlerde artan sıcaklıklar çiftçileri olumsuz etkilemeye başladı. Bunun ardından zarar eden çiftçilerin bu zararlarının sigorta kapsamında karşılanması için birtakım önerilerde bulunuldu.

Son dönemlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkması özellikle üreticileri olumsuz anlamda etkilemeye başladı. Yazın en çok tüketilen meyvelerinden birisi olan karpuzun üretimi konusunda sıcaklıklar bazı olumsuz durumları da beraberinde getirdi. Çiftçiler üretimlerin aksamasından dolayı son derece mağdur olduklarını dile getirdiler. Özellikle başta karpuz olmak üzere pek çok ürün tarlada sıcaklıklardan dolayı yandıkları için tarım sigortası kapsamına alınması gerektiği istendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı tarafından konu hakkında bir açıklama yapıldı. Çiftçilerin bu konuda mağduriyet yaşamalarının engellenmesi için özellikle karpuz üretimlerinde sıcaktan dolayı yaşanan sorunların sigorta kapsamına alınması gerektiği özellikle belirtildi. Sebze ve meyvelerin aşırı sıcaklardan dolayı zarar görmesinin ardından bu durumun üreticileri etkilediği kadar tüketicileri de etkilediği özellikle belirtildi. Bu yaz boyunca karpuz fiyatlarının yüksek olması özellikle tarlada yanan ve zarar gören üretimlerden dolayı gündeme gelmeye başladı. Yapılan istatistikler sonrasında her yıl yarım milyon ton karpuzun bu sebepten dolayı çöpe gittiği tespit edildi.

Tüketim miktarının yaz aylarında maksimum seviyeye çıkmasının ardından üretimlerin zarar görmesi bu çerçevede bir takım sorunları da beraberinde getirmişti. Yakın zamanda bu konu hakkında yeni bir düzenlemenin gerçekleştirilmesi planlanıyor.