O Yolu 1 Saat 11 Dakikada Geçmeyin!

1 Temmuz tarihinden itibaren trafik kanunu içerisinde bazı değişikliklerin yapılmasına karar verildi. Özellikle otoyollarda hız sınırının oluşturulması için bazı hesaplamalar yapılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan yeni düzenlemeler ve çalışmalar sonrasında kaza oranlarını azaltmak trafikte hız yapmayı engellemek için çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmişti. Şehir içi trafiğinde araçların hız sınırlarını kontrol altına alan bazı sistemler bulunuyor. Bu sistemlerle birlikte hız sınırını geçen araçlar için bazı cezai işlemler uygulanıyor. Tüm bunların ardından aynı uygulamanın otoyollar ve tem yolları içinde kullanılmasına karar verildi.

Otoyolların giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen araçlar sayesinde bu mesafe arasında araçların kaç dakikada seyahat etmiş oldukları görülecek. Bunun ardından araçların ortalama hızları hakkında hızlı bir şekilde bilgi sahibi olunacak. Belirli bir sürenin altında otoyolu tamamlamış olan araçların hız yaptıkları konusunda bilgi sahibi olunacağı için konu hakkında bir çalışma yapılacak. Ortalama hızları hakkında bilgi sahibi olunan araçların hız yapmış olduklarının belirlenmeleri halinde plakalar üzerinden bir işlem yapılmasına karar verildi. Trafik İdaresi tarafından kesilecek ceza miktarlarının son derece yüksek olması planlanıyor.

Uygulamanın ilk olarak bazı bölgelerde hayta geçirilmesi sonraki dönemlerde ülkenin pek çok bölgesine yaygınlaştırılması bekleniyor. İzmir Aydın, Ankara İstanbul, İstanbul Edirne, Adana Mersin ve Adana Şanlıurfa otoyollarında uygulama 1 Temmuz tarihinden itibaren başlatılacak. Uygulamanın başlatılması ile birlikte eş zamanlı bir sistem hayata geçirilecek. Bu sistemin uygulanmasının birden fazla yararı bulunuyor. Otobanlarda sık sık rastlanan kazaların önüne geçilmesi, yakıt israfının engellenmesi ve çevreye gaz emisyonlarından dolayı verilen zararın engellenmesi planlanıyor.