Avrupa’da Doğum Oranları Düşüyor!

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan toplam 28 ülkede yaşayan 510 milyon nüfusa rağmen, yıllık doğum oranları Avrupa’da gelecek endişesi oluşturmaya başladı.

Eurostat tarafından yapılan açıklamada 2015 yılı içerisinde Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerde toplam 5 milyon 103 doğumun gerçekleştiğini açıkladı. Avrupa Birliği İstatistik Kurumu olan Eurostat, 2015 yılı içerisinde gerçekleşen 5 milyon 103 doğumda, doğum yapan kadınların yaş ortalamasının ise 29 olduğunu aktardı.

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, 2001 yılı içerisinde 5 milyon 63 bin olan doğum sayısı, 2015 yılında sadece 40 bin artış gösterdi.

En fazla doğum olan Avrupa Birliği ülkesi 799 bin doğum ile Fransa olurken, ikinci sırada 737 bin doğum ile Birlikte Almanya yerini aldı. İtalya, 485 bin doğum ile üçüncü sırada yer alırken, İspanya’da gerçekleşen doğum sayısı 418 bin’de kaldı. İlk beş ülke arasında sonuncu sırada ise 369 bin doğum ile birlikte Polonya oldu.

Fransa ve Almanya’da doğum oranlarında artış olduğu göze çarparken, bu artışın iki ülkede yaşayan yabancı kökenli annelerden oluştuğu ise detaylar arasında yer aldı. En genç yaşta doğum yapan annelerin genellikle Bulgar kökenli annelerden oluştuğuna dikkat çeken verilen, en yaşlı doğum yapan annelerin de İtalyan anneleri olduğu bilgisine yer verildi.

Türkiye İle Avrupa Birliği Arasında Müthiş Fark

Eurostat ve Türkiye İstatistik Kurumu cephelerinden yapılan doğurganlık oranı arasında karşılaştırma yapıldığında, 28 farklı ülkenin doğurganlık oranı ortalaması olarak Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 1,54’de kalırken, Türkiye’de yer alan annelerin doğurganlık oranı ise yüzde 2,4 seviyesinde olduğu belirlendi.