Bakanlıktan Et İthalatı Açıklaması Geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son dönemde gündemde olan sığır eti ithalatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özel sektörün et ithalatı gerçekleştirebilmesinin önünün açıldığının yer aldığı haberlerin gerçekliği yansıtmadığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklama ile birlikte durum hakkında bilgi verdi.

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile alakalı yazılı bir açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu tebliğin basın ve yayın organları tarafından yanlış değerlendirildiğini aktardı. Resmi Gazete’de yayınlanan bu tebliğin sığır eti ithalatında sağlık ve teknik şartlar için düzenleme getirdiğini, 2012 yılı itibariyle yayınlanan tebliğdeki denetim ile alakalı maddelerin detaylandırılması amacıyla hazırlandığını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; kemiksiz et ithalatı konusunda da aynı amaç ile düzenlemeye dahil edildiğini aktardı.

Basın ve yayın organlarında çıkan özel sektöre sığır eti ihracatı gerçekleştirebilmesi için izin verilmesi iddiasının hiç bir şekilde gerçeği yansıtmadığının ifade edildiği yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğin 2010 ve 2012 yıllarında çıkartılan tebliğlerde yer alan maddelerin detaylandırıldığını, bu yüzden özel sektörün ithalat yapması için halen daha yeni bir kuralların olmadığı kaydedildi.

Öze sektörün ithalat gerçekleştirebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan temin edilecek kontrol belgesi sayesinde mümkün olduğunun kaydedildiği yazılı açıklamada, 2012 yılından bu yana kadar geçen süreçte özel sektöre kontrol belgesinin düzenlenmediğini, ithalatın sadece Et ve Süt Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini, yayınlanan tebliğin de özel sektörün et ithalatının önünü açması ile alakalı olmadığı kaydedildi.