BDDK Taslağı Açıkladı! Taşıt Kredisindeki Sınır Değişti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Bankaların Kredi İşlemleri kapsamında yönetmelikte değişikliğe gidilmesi sonrasında hazırlanan yönetmeliği taslağı BDDK’nın internet sitesinden açıklandı.

Hazırlanan taslak kapsamındaki yönetmelikte 31 Aralık 2013 tarihinden eklenen ve taşıt kredileri kapsamındaki sınırlamaları barındıran maddede değişiklik oldu.

90.000 TL’ye Artabilir!

Yeni maddeye göre bireylere, binek taşıt satın almak için ihtiyaçları olan nakitler kapsamında kullandıkları taşıt kredilerinde ya da araçlarını teminat olarak gösterip kullandığı kredilerde yahut finansal kiralama işlemler kapsamında, alınan kredi miktarının alınan aracın tutarına olan oranı aracın nihai fatura değeri 90.000 TL ve bu değerin altında olanlar için yüzde 70’den fazla olamaz.  Nihai fatura değeri 90.000 TL’den fazla olan araçlar için ise 90.000 TL’den fazla olan kısmı için yüzde 50’si hesaplanır ve her iki hesaplama toplanıp, finansman olarak sunulur. İkinci el araç alımları için kullanılan kredilerde ise aracın değerinin tespiti için kasko değeri baza alınır.

Öncesinde 50.000 TL Üzerinden Hesaplama Yapılıyordu

Söz konusu maddede bulunan ve aracın nihai fatura değeri ya da kasko değeri olarak belirtilen tutar öncesinde 90.000 TL yerine 50.000 TL olarak belirlenmişti ve hesaplamalarda 50.000 TL üzerinden yapılıyordu.

Aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aynı maddede bulunan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik için de değişiklik yaptı ve maddede düzenleme yaptı.