BDDK’dan Açıklama Geldi! Kart Onayları için Yasal Düzenlemelerin Tarihi Uzatıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartı ve banka kartlarına ilişkin açıklama yaptı. İnternetten online olarak yapılan alışverişler için onay verilmesinin yarın son olduğu hakkında açıklama yapıldığını, bu tarihi uzattıklarını, son tarihin 31 Aralık 2017 olduğunu söyledi.

Banka kartları ve kredi kartları ile ilgili açıklamalar yapan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kartların internet üzerinden online olarak kullanılması için onay verilme kararının çıkarıldığını, bu tarihin ise 17 Ağustos Perşembe olarak açıkladıklarını ancak 17 Ağustos tarihini uzatmaya karar verdiklerini, artık son tarihin 31 Aralık 2017 olduğunu söyledi. Süreyi uzatma sebeplerini açıklayan Mehmet Ali Akben, internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde yavaşlama olmasına engel olmak istediklerini, vatandaşların rahat rahat alışverişlerine devam etmelerini istediklerini, bankaların omuzlarındaki yüklerin çok fazla olduğunu ve bunu hafifletmek istediklerini söyledi.

Tüm sebepler tekrardan masaya yatırıldığı zaman ve bankalardan bu yönde talep gelmesi üzerine tarihin uzatılmasına karar kılındığını açıklayan Akben, söz konusu uygulamanın yarın başlamayacağını belirtti.

Banka kartları ve kredi kartları ile internetten yapılan alışverişlerde bireylerin onaylarının alınması ile ilgili karar bu yılın şubat ayında çıkmıştı. Bununla ilgili yeni yasal düzenlemelerin getirileceği söylenmişti. Bunun için de bankalar tarafından gerekli olan alt yapının sağlanması gerektiğini, sonrasında ise müşterinin de bu konu için kendi onayının vereceğini söyleyen Akben, bu kapsamda bankalar 6 aylık bir zaman tanımıştı. Sürenin son tarihi ise 17 Ağustos olarak belirlenmişti. Eğer süre 31 Aralık tarihine kadar uzatılmasaydı yarından itibaren kart sahibi olan herkes online alışverişleri için onay vermeleri gerekecekti.

Türkiye’de çok fazla kart kullanıcısının olduğunu, bu adet olarak tabir edildiği zaman 175 milyona tekabül ettiğini söyleyen Akben, bankaların omuzlarındaki yükün çok fazla olduğunu, düzenleme sonrasında onaya gidecek kart sayısının 98 milyon adet olduğunu ve bu nedenle uzatılma kararı alındığını, bankalara süre tanındığını söyledi.