Kredi Notu Neden Düşer?

Bankalara kredi başvurusunda bulunduğunuz zaman dikkat edilen en önemli unsurlardan biri kredi notudur. Kredi notunuzun yüksek olması gerekir. Kredi notu ne kadar yüksek olursa kredi almanız o kadar garanti olur. Kredi notunun düşük olduğu durumlarda vardır. Peki kredi notu neden düşer? Hep birlikte inceleyelim…

Aylık gerçekleştirdiğiniz ödemeleri zamanında yapmamanız

Kredi kartı ödemelerin vaktinde yapılmaması

Kredi kartı taksitlerinin yapılmaması ya da eksik yapılması

Açılan kredili mevduat hesaplarının ödemelerinde aksaklık yaşanması

Vergi dairelerine, resmi kurumlara borç varsa ve ödenmediyse yahut bu borçlar icraya düşmüşse

Kredi aldığınız banka haricinde başka bir bankaya kredi başvurusunda bulunulması, sık sık banka değiştirilmesi ve kredilere red gelmesi

Çek kullanan esnafların ödemelerini yapmaması. Eğer çekin ödemesi yapılacak kişi borcun ödenmemesine sıkıntı çıkarmamış dahi olsa kredi notu bundan etkilenir.

Eğer kiracıysanız ve aylık ödemelerini bankaya yapıyorsanız ve senetleri de yaptığınız ödemeler karşılığında alıyorsanız, gecikmeli kira ödemelerinde kredi notunuz düşmesine sebep olur.

Sık sık kredilerden red yemenizde çok sakıncalıdır. Bu durumda banka tarafından olumsuz müşteri pozisyonunda olur, kredi notu düşer ve yine kredi alamazsınız.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

İlk yapmanız gereken kredi ödemelerinizi zamanında, günü gününe, aksatmadan, eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeniz. Yaptığınız her ödeme bankaya bildirilir ve bunun doğrultusunda yaptığınız kredi başvurusunun üst limiti belirlenir. Ayrıca kredi kartı aldıysanız ve otomatik ödeme talimatları verdiyseniz kredi notunuz yükselir. Hesaptan yapılan EFT ve havalenin de kredi notunu yükselten etkenlerden biridir.