Dikkat! O Ürünlere Yüzde 20 Zam Geliyor!

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonucu vatandaşın cebine yansımaya başlayacak. Geçtiğimiz süreçte aralığını genişleterek ardı ardına yeni rekorlar kıran Dolar, yükselmenin acısını teknoloji sektörü vasıtasıyla çıkartacak.

Döviz kurlarının yıl başından bu zamana kadar geçen süreçte yüzde 25,2 düzeyinde zamnlanması yüzünden, cep telefonu fiyatlarında yüzde 20’ye yakın bir zam gelmesi bekleniyor. Döviz kurunun yükselmesinin faturası vatandaşa çıkmış olacak.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Turnacı tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün tamamının ithalatçı olduğu ifade edilirken, bu durum yüzünden döviz kurlarına karşı sektörün bir hassasiyet taşıdığı belirtildi.

İkinci El Fiyatları Da Yükselecek

Dolar kurunda yaşanan yükselmenin belirli bir sürece kadar tüketiciye yansıtılmaması için çaba sarf ettiklerini belirten Turnacı, gelinen nokta itibariyle perakende mağazaların artık ithalat düzeyindeki kur seviyelerinde yaşanan olumsuzluğu gidermek amacıyla zam yapmak zorunda kalacağını, ön görülen artış oranının yüzde 20 düzeyinde olacağını ifade etti.

Cep telefonu tamiratında da parçaların Uzakdoğu’dan ithal edildiğini belirten Turnacı, ikinci el telefon ve cep telefonu tamir sektörlerinde de maliyetlerin yükselmesi sebebiyle fiyatların yükseleceğini belirtti.

ÖTV’nin Kaldırılması Talebi

Türkiye’deki cep telefonu pazarının, satış rakamlarının her geçen gün azalması sebebiyle daralmaya geçtiğini belirten Turnacı, sektörün ayakta kalabilmesi için devletten bir vergi indirimi talep ettiğini, cep telefonunun artık bir lüks olmadığını, cep telefonu için uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin de bu bağlamda haksız olup, kaldırılması gerektiğini ifade etti.