Dolarda Düşüş Hakim

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nin attığı adımlar sonrasında, dolarda yükselme bekleniyor olsa da, dolar düşmeye devam ediyor. Yukarı baskı azalan dolarda; küresel piyasalar ve lokal döviz talebi takip ediliyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın yapmış olduğu pozitif faiz kararı uygulamasının hemen akabinde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın fonlanma maliyetini yükseltmesi, Dolar’da yaşanan yukarı baskıyı oldukça zayıflattı. Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümünde verdiği karar sonrasında 3,60 Türk Lirası seviyesinden 3,65 Türk Lirası seviyesine doğru tırmanan dolar, bu hafta tekrar düşüşe geçmeye başladı.

ABD Merkez Bankası’nın verdiği faiz kararının öncesinde 3,73 Türk Lirası seviyesinden işlem gören dolar, FED’in gelişmekte olan ülke para birimleri açısından pozitif algılanan kararının sonrasında düşüşe geçmişti. T.C. Merkez Bankası’nın attığı adımlar da, döviz kurunun düşüşünü olumlu olarak etkilemeyi başarmıştı.

Atılan bu adımlar ve yaşanan gelişmelerin akabinde dolar 3 gün içerisinde 13 kuruş gerileyerek 3,60 Türk Lirası’na kadar düşmeyi başarmıştı. Geçtiğimiz haftayı 3,62 Türk Lirası değerinden tamamlayan dolar, bu haftaya ise 3,6265 / 3,6275 Türk Lirası seviyesinden başlangıç yaptı.

Analistler, Moody’s’in geçtiğimiz hafta yaptığı not görünümü değiştirmesi işleminin ardından, bu hafta küresel bazda risk iştahı ve lokal döviz taleplerinin piyasalar tarafından yakından takip edeceğini aktarırken; aynı zamanda 16 Nisan Referandumu öncesinde Avrupa Birliği ile yaşanan gerilimli ilişkilerin ve jeopolitik gelişmelerinden de borsalar tarafından yakından takip edildiğini aktardı.