Fitch’ten Ses Getiren Açıklama! : Kredi Notunu Düşürürken Evet’i Öngördük!

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch, 2017 yılının Ocak ayı içerisinde Türkiye’nin sahip olduğu kredi notunda düşürme yapmasına gerekçe olarak, 16 Nisan’da gerçekleştirilen referandumdan evet kararı çıkacağının öngörüldüğünü aktardı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch cephesinden 2017 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen kredi notu düşürme eylemi büyük bir tepki çekmekle birlikte, hükümet cephesinden de eleştirilere tutulmuştu. Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesi için açıklama yapan Fitch, buna gerekçe olarak 16 Nisan Referandumu’nun “Evet” oyu ile sonuçlanacağının öngörülmesini aktardı.

16 Nisan Pazar günü düzenlenmiş olan referandum sonucunun “Evet” olarak çıkması sonrasında açıklama yapan Fitch cephesi, Türkiye’nin sahip olduğu kredi notunun düşürülmesi aşamasında anayasa paketi ile ilgili olan referandumun Evet oyu ile onaylanacağının varsayıldığını aktardı.

2017’nin başında Türkiye’nin sahip olduğu kredi notunu bir basamak aşağı çeken Fitch, yatırım yapılabilir seviyesinden, durağan seviyesine çekmişti. Kredi notu profilini de olumsuz olarak değiştiren Fitch, referandumun sonuçlanması ile birlikte yaptığı açıklamada ekonomik reformların kredi notu yükseltme işlemini tekrar gündeme getirebileceğini belirtirken, aynı zamanda Türkiye’nin sahip olduğu dış borçların gayri safi yurtiçi hasıla ile oranına bakarak; bozulmanın veya kamu ve dış finansmanın bir zayıflama göstergesi olduğunu belirtirken, bu etkileri de kredi notu derecelendirmesi için önemli olduğunu aktardı.

Fitch, yapılan referandumdan çıkan sonuç ile birlikte 2019 yılının sonuna kadar herhangi bir seçim yapılmasının zorunlu olmadığını belirtirken, AKP hükümetinin ekonomiyi tekrar öncelikleri arasına almasını tavsiye ettiğini de belirtti.

Fitch cephesinden yapılan açıklamada, gerçekleştirilen ekonomik reformların yakından takip edileceği de belirtildi.