Economist Dergisi Piyasalardaki Kaygının Siyasi Karışıklık Olduğunu Söyledi

Economist Dergisi yayımladığı yazısında, Türkiye’de anayasa değişikliği için yapılan referandum sonrasında piyasalardaki kaygının değişen otokrasi değil siyasi karışıklık olduğunu söyledi.

Economist Dergisi, demokratik olmayan ülkelerde ekonomik büyümenin mümkün olabileceğini fakat uzun vadede ideolojik ayrımın yaşanabileceği ortamlarda yatırımcıların siyasi karışıklıktan dolayı endişe duyacağına da yazısında yer verdi.

Dergi yazdığı yazısında, 16 Nisan Referandumu sonrasında bazı yorumcuların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otokrasi yolunda bir adım attığını yorumlarken, piyasalar, tahviller ve Türk lirasının referandum sonrasında kazanç sağladığını belirtti. Türkiye’de yatırımcılar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumu kaybetmesi halinde ülkede karışıklık çıkması ihtimalinden korkabileceğini de belirtti. Aynı zamanda yazıda, yatırımcıların belirsizlikten hoşlanmadığından, ancak Erdoğan iktidarının İstanbul piyasalarına yüzde 760 gibi bir oranla kazanç ve büyüme getirdiğinden bahsedildi.

Yazıda, otoriteye sahip bir hükümetin kısa vadede de olsa bir belirlilik getireceğinden bahsedilirken, ekonomistlere göre İtalya’da 1922 seçimlerinde, Mussolini iktidara getirildiğinde, ülkede ki hisse senetleri yüzde 29, devlet tahvilleri ise yüzde 18 değer kazandığını hatırlattı.

Dergide Büyümenin Demokratik Sistem Olmadan da Mümkün Olduğu Belirtildi

Ekonomist dergisi yayımladığı yazısında, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin genellikle demokratik ülkeler olduğunu ve yabancı yatırımlara daha açık olduğunu açıkladı. Bununla birlikte Çin’de de bir örneği olduğu üzere demokratik olmayan ülkelerde de ekonomik büyümenin mümkün olduğunu hatırlatarak, Hong Kong ve Çin piyasalarının milenyumun en iyileri arasında yer aldığını bildirdi.

Economist Dergisinde yer alan bir diğer görüş ise, demokrasilerin her zaman ekonomi ve piyasa dostu olmadığıdır. Sokaktaki seçmenler ile uluslararası yatırımcıların çıkarları ne yazık ki her zaman bir olmayabilir.

Dergi ABD Seçimlerinin, Türkiye Referandumunun ve Brexit Oylamasının Birbirine Benzediğini de Açıkladı

Ekonomist Dergisi bu yazısında aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri seçimleri, Brexit oylamaları ve Türkiye’de yapılan referandum arasında büyük benzerlik olduğunu açıkladı. Bu üç seçimde de, seçmenler arasında bir bölünme yaşanması ve seçimlerin oylar arasındaki küçük bir farkla kazanılmasının benzediğine dikkat çekiyor.

Sonuç itibari ile Economist Dergisine göre, uzun vadede yapılan bu gelişmeler, uluslar arası yatırımcıları büyük ölçüde kaygılandıracağı olduğudur.