Elektronik Ortamdaki Şikayetler 1 Ayda 6 bin 146’ya Ulaştı!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 11 Ağustos 2017 tarihinde Tüketici Hakem Heyetleri yönetmeliğinde değişiklik yapmıştı. Yapılan değişiklik ile vatandaşların heyete başvuru koşulları yüksek oranda kolay halde gelmişti.

Eski Tüketici Hakem Heyetleri yönetmeliğinde vatandaşlar, tüketici hakem heyetlerine ya kendileri bireysel olarak ya da avukat, posta yahut e-Devlet aracılığı ile Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile başvurularını gerçekleştiriyordu. Öncesinde elektronik imza yoktu. e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştiren kişilerin 15 gün içerisinde ıslak imzası olan başvuru formu ile birlikte ilgili dokümanı teslim etmeleri gerekiyordu.

Gelen yeni yönetmelik ile birlikte 15 gün içerisinde belgelerin teslim edilmesi şartı kaldırıldı. Tüm vatandaşlar,  cep telefonları, bilgisayarları ya da tabletleri ile e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi’ne şikayetlerini gerçekleştirerek, şikayet kapsamında belgeleri yükleyebilme olanağına kavuştu.  Değişen yönetmelik sayesinde vatandaşların e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri yeterli olmaktadır.

Üzerinden 1 Ay Geçti…

Yönetmelik değişeli 1 ay geçti. Elektronik ortamda gerçekleştirilen toplam başvuru sayısı 2 bin 786’dan 6 bin 146’ya çıktı. 1 ay içinde yeni gelen sistem ile birlikte gerçekleştirilen başvuru sayısı 3 bin 360 olarak kayıtlara geçti.

Bakanlığın verilerine göre, tüketici hakem heyetlerine 2017’nin ilk 8 aylık sürecinde yapılan başvuru sayısı 363 bin 747 olarak kayıtlara geçti. Sektörel olarak inceleme yapıldığı zaman finansal hizmetler alanında yapılan başvuru sayısı 181 bin 181 oldu ve en çok bu sektörden başvuru gerçekleşti. Finansal hizmetlerin devamında perakende ticaret yer aldı. Bu sektörde 118 bin 636 başvuru gerçekleşti. Bunun takibinde ise 26 bin 144 ile abonelik hizmetleri, 6 bin 179 ile ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetleri, 2 b,n 390 ile turizm, 29 bin 217 ile de diğer hizmetler yer aldı.