Perakendeciler: ‘Ambalaj Zorunluluğu Vatandaşı Halk Pazarına Kaydırır’

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan, meyve ve sebze ürünlerinin ambalajlanmasına yönelik tebliğ ile alakalı birtakım açıklamalarda bulundu.

Altunbilek, Bakanlık’tan randevu talebinde bulunduklarını, kendi önerilerini anlatmak istediklerini belirtti. Vatandaşların ürünleri seçerek almak istediğini ifade eden Altunbilek, ürünlerin halden marketlere ambalajlı olarak gelmesinin daha sağlıklı olacağını belirtti.

Sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan firelerin en aza indirgenmesi adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan özel ambalajlı, soğuk zincir satışı konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Altunbilek,  ambalajlanması konusunda destek verdiklerini, lakin soğutucu reyonlara gerek olmadığını kaydetti.

Bazı ürünlerin hızlı bozulduğunu, havasız kaldığında daha hızlı bozulacağını kaydeden Altunbilek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den randevu talebinde bulunduklarını, taleplerini ve düzenleme önerilerini bakanı direk iletmek istediklerini kaydederken; önceliklerinin müşterilerin taleplerini karşılamak olduğunu, vatandaşın ürünleri elleyerek satın almak istediğini, ambalajlı satışların birçok tüketiciyi halk pazarlarına kaydıracağını, ürünün halden ambalajlı bir şekilde gelmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Marketlere soğuk reyonların inşa edilmesinin hem dolap yatırımları, hem de enerji giderleri sebebiyle bir maliyet oluşturacağını, bu maliyetin ortalama 500 milyon Türk Lirası tutarına tekabül edeceğiniz, bunun da yüzde 5’lik bir fiyat artışına ortam yaratacağını kaydetti.

Ürünlerin halden günlük temin edildiğini, bu yüzden soğun hava reyonlarına gerek olmadığını kaydeden Altunbilek, ürünlerin sadece marketlerde ambalaja girmesinin pazarlar ile olan rekabeti en aza indirgeyeceğini, bunun da önemli bir kayıp yaşatacağını, bu yüzden bir takım düzenleme taleplerinde bulunmak istediklerini kaydetti.