EPDK Yönetmelik Değişikliğine Gitti!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) edinilen bilgiler neticesinde yerinde üretim desteklerinden yararlanan bazı tesislerin gerçekleştirdikleri elektrik tüketimlerinin bir kısmının kendileri ürettiğini, geriye kalan kısmının ise YEKDEM maliyetinin ödemediğine ulaşıldı.

EPDK Yönetmelik Değişikliğine Gitti!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yönetmelikte değişikliklere gideceğini açıkladı. Bu kapsamda da tesislerin öz üretimi haricinde geriye kalan tüketimler kapsamında piyasadan temin edilen elektriklere YEKDEM maliyetleri de eklenecek. Bunun sonucunda da tesisler spot piyasada megavatsaati 300 Türk Lirası ile 350 Türk Lirası arasında olan elektrik fiyatlarına 50 ile 60 Türk Lirası arasında YEKDEM maliyetleri dahil olacak. Tesislerin elektrik maliyetlerinde yüzde 15 ilce yüzde 20 arasında maliyet artışı olmuş olacak.

Bunların yanı sıra tesislerin elektrik tüketimleri değerlendirilerek öz üretimlerinin da artırılmasına destek verilecek. Bunun sonucunda da destekleme mekanizmasının ruhuna uygun ve hakkaniyetli üretim mekanizması oluşturulması hedeflenmekte.

Uzun Vadeli Dönemde Elektrik Faturaları Rahatlayacak

Yönetmeliğin değiştirilmesiyle birlikte YEKDEM dahilinde maliyetlerin çok daha paylaşılacağı, bunun devamında da elektrik tedarik şirketlerinin maliyetlerine meydana gelen baskının da düşüş göstereceği beklenmekte.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yetkililer, bu düşüşle birlikte şirketlerin tarifelerinde rahatlama oluşacağını, bunun sonucunda da faturalarda YEKDEM’de ötürü maliyetlerde de uzun vadeli ortalama olarak yüzde 5 oranında düşüş meydana gelebileceğini ifade ettiler. YEKDEM maliyetlerini ödemek istemeyen tesisler ise, piyasada elektrik fiyatlarının artmasına dolaylı olarak destek vermiş olacaklar.