Ergün: 1 Emekliye Karşın 4 Çalışan Olması Gerekiyor

Ülkemizdeki emeklilik, dul, yetim, malullük ve ölüm aylığı alanların sayısının her sene yükseldiğini söyleyen Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, mevcut durumdaki emekli sayısının Norveç, Danimarka ve Bulgaristan’da aralarında bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesinden fazla olduğunu söyledi.

“1 Emekliye Karşın 4 Çalışan Olması Gerekiyor”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu senenin nisan dönemindeki açıkladığı verileri değerlendiren Ergün, 12 milyon 324 bin 186 kişinin emeklilik, dul, yetim, malullük ve ölüm aylığı aldığını, buna karşısın SGK’ye prim ödemesi gerçekleştiren çalışanların sayısının 22 milyon 407 bin olduğunu, mevcut durumdaki çalışanlarla emeklilerin SGK aktüeryal dengesindeki olumsuz tabloyu ortaya çıkardığını, dünyadaki sosyal güvenlik kurumlarının bu şekilde olmadığını, olması gerekenin 1 emekliye karşın 4 çalışanın bulunması, ancak Türkiye’de bu rakamın 1 emekliye düşen sigortalı çalışan sayısının 1,63 dosya seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Ergün: Sağlıklı Sosyal Güvenlik İşleyişi için Sigortalı Çalışan Sayısı Artırılmalı

Türkiye’deki sigortalı çalışanların sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Ergün, bunun sağlıklı işleyen sosyal güvenlik için gerekli olduğunu söyledi. Türkiye olarak istihdam yükselmezse, kayıt dışı istihdamı azaltılmazsa ilerleyen dönemlerde çalışanların ödedikleri sigorta primlerinin, emeklilerin maaşlarını karşılayamayacağını söyleyen Ergün, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aktüeryal dengesinin herkesi endişelendirdiğini söyledi. Bundan sadece yetkililerin değil, tüm toplumun etkileneceğini söyleyen Ergün, yaklaşan tehlikelere karşı önlemler alınmazsa, Türkiye’deki çocukların ve torunların bedelini ödeyeceklerini söyledi.