Meslek Kodunu Bildirmeyen İşverene Yaptırım 2018’de Başlıyor!

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle kişiler, meslek kodunu bildirmek zorunda olacak.

2018 yılında hükümet yeni bir sistemi daha devreye sokuyor. Artık çalışan herke kendi meslek kodunu bildirmek zorunda olacak. Meslek kodunu bildirmeyen kişilere ise ceza verilecek.

İlk defa devreye sokulacak olan sistemde, kimin ne iş yaptığı tam olarak ortaya çıkmış olacak. Bugüne kadar çalışanları için hangi meslek sınıfında çalıştığının bilgisini vermemiş olan birçok işyeri için yeni bir yaptırım getirilirken, ülke genelinde meslek dağılımı konusunda da önemli bir bilgi datasının oluşturulması hedeflenecek.

Uygulamada olan mevzuata göz atıldığında, her bir meslek için belirlenmiş olan özel kod numaraları, artık çalışanlar tarafından da bilinmek zorunda olacak. Bu kodlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmek ile birlikte, koda göre çalışanlar gruplandırılacak. Bu gruplandırma sayesinde hem kayıt dışı durumların önüne geçilecek, hem de gerçek ücretlerin saklanması adına verilen mücadele güçlendirilecek.

Çalışanların meslek kodu bildirilmemesi halinde mevcut düzende işverenler için bir yaptırım bulunmaz iken, 2016 yılında kabul edilen torba yasada meslek kodu kuralarına uymayan işletmeler için idari para cezası kesilmesinin önü açılırken, kişilerin gerçeğe aykırı bir şekilde bildirilen meslek koduna göre, her bir iş yeri için asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu yanlış olarak gösterilen sigortalı çalışan başına asgari ücretin onda biri tutarında (bu tutar günümüzde 140,4 TL) idari para cezası uygulaması yapılacak.

Yapılacak olan bu uygulama 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulacak.