Eş Muvafakatnamesi Nedir?

Bankalara kredi başvurusu yaparken dikkat edilecek birkaç önemli unsur bulunmaktadır. Bunlarda biri de kredi başvurusunda eşlerin rızasının olup olmadığıdır. Özellikle yüksek miktarda kredi talebinde bulunacak kişilerin eşlerinin rızalarının olması gerekmektedir.

Aynı zamanda çok yakın bir arkadaşın ya da akrabamızın yapacağı kredi başvurularında da kefil olacaksak bankalar eşlerin de rızalarının olmasını istemektedir. Bu kapsamda da belge talep edilir. Ya da direkt olarak eşler bankaya çağırılarlar. Eşlerin rızası olmadan yüksek miktarda kredi başvurusu yapmak ya da kefil olmak mümkün değildir. Çünkü kredi borçlarının ödenemediği durumda krediden sorumlu olan ilk kişiler eşler olmaktadır. Bu durumda da eşlerin bunu kabul ettiğini bankaya belgeli bir şekilde ispatlamaları gerekmektedir.

Eş Muvafakatnamesi Nedir?

Konut kredisinde sözleşme imzalanırken kişinin eşi yerine eş muvafakatnamesi kendi başına imzalaması kesinlikle yasaktır. Bu tür durumlarda kredi sözleşmesi geçersiz sayılırken hem kredi kullanacak kişiye hem de kredi işlemlerini yapan banka görevlisine çeşitli adli cezalar verilmektedir. Konut kredisi kullanımlarıyla birlikte kefillik sözleşmelerinde de eş muvafakatnamesi şartı aranmaktadır.

Birey, herhangi bir krediye kefil olmadan önce eşinin rızasını almak ve bunu eş muvafakatnamesi ile belgelendirmek zorundadır. Banka görevlisinin sorumlulukları, konut kredisinde olduğu gibi eşin rızasından emin olmakla ilgilidir. Eşin rıza göstermediği durumlarda imzalanan konut kredisi ve kefalet sözleşmeleri, geçersiz sayılacaktır. Eş muvafakatnamesi imzalamak amacıyla banka şubesine gelen kişiye kredi tutarı ve vade sayısı hakkında gerekli bilgiler de sunulmalıdır.