GAP Vizyonu Ilısu Barajı’nda Su Tutma İşlemlerine Başlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşası yapılan ve GAP vizyonu ile olarak bilinen Ilısu Barajı’nda su tutmak işlemleri kapsamında, bugün itibariyle Derivasyon Tüneli-1’in giriş kapağı kapatıldı.

Ilısu Barajı Sus Tutmaya Hazır Hale Geldi

Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajlar kategorisinde yer alıp, gövde hacmi ve kret uzunluğu açısından dünyanın en büyük barajı olarak tarihe geçen Ilısu Barajı’nda gövde inşaatı tamamen sonlandı ve artık su tutmaya hazır hale geldi. Sus tutma işlemine start verilmesi için ise bugün itibariyle Derivasyon Tüneli-1’in giriş kapağı kapatıldı. Bundan sonra ise tünelin çıkış kapağı kapatılacak. 2 bin 400 metreküplük tıkaç betonu imalatı yapılacak. Bunun devamında da enjeksiyon işlemleri yapılacak. Bu işlemler 3 ay devam edecek. Enjeksiyon işlemlerinin ardından ise Derivasyon Tüneli 1’in tıkaç işlemleri yapılacak.

Ilısu Barajı temelden 135 metre yükseklikte inşa edildi. HES ile birlikte 1 senede ortalama olarak 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirecek. GAP vizyonu olan proje aynı zamanda da Czire Barajı’nın da yapımına olanak sağlayacak. Bunun sonucunda da söz konusu 2 baraj tamamen bittikten sonra 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açılmış olacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı ve HES projesi’nin GAP’ın iki ayağından birini teşkil ettiğini, bu projenin Türkiye’nin vizyonu olduğunu, toplam maliyetinin 8,5 milyar TL’ye tekabül ettiğini, elektrik üretimiyle ülke ekonomisine sağlayacağı katkının 1 senede ortalama olarak 1,5 milyar lira olacağını söyledi. Bugün itibariyle su tutma işlemlerine start verileceğini söyleyen Eroğlu, derivasyon tünellerindeki işlemlerin de tamamlanması sonrasında kapakların kapatılacağını, su tutma işleminin tamamen yapılmış olacağını söyledi.