Gümrükte Bekleme Çilesine Son Verilecek!

Gümrükten geçmekte olan araçların oluşturmuş olduğu kuyruklar çeşitli sıkıntılara neden oluyordu. Bunun ardından yeni bir eylem planı hazırlandı ve bu sürecin kısaltılmasına karar verildi.

Gümrükte giriş yapmak için bekleyen araçların gerekli işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması, sıraya alınması, araçların geçişi çeşitli zaman kayıplarına neden oluyordu. Özellikle son dönemlerde güvenlik önlemlerinin ve kontrollerin iki katına çıkması uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bu süreçte oluşan şikayetlerin ortadan kaldırılması, zaman kayıplarının engellenmesi için birtakım çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından vatandaşlarında durumdan yakınen ilgilenen iş dünyasının da tüm sorunlarının bitmesi planlanıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından konu hakkında bir açıklama yapıldı. Bu açıklama çerçevesinde gümrüklerde bulunan laboratuvar işlemlerinin tek işleme düşürülmesine karar verildi. İşlemlerin azaltılmasının ardından süreden tasarruf edilmesi bekleniyor. gümrüklerde yapılacak olan yeni çalışmalar için pek çok bakanlık sistemli bir şekilde çalışacak. Bakanlıkların sistemli bir şekilde çalışması için şimdiye kadar 19 bakanlığın belirlendiği açıklandı. İşlemlerin tamamının bakanlıklar tarafından koordineli bir şekilde yapılmasının ardından yaz aylarında sınır kapılarında oluşabilecek tüm kalabalıkların engellenmesi planlanıyor.

Gazetecilere yapılacak yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Tüfenkçi yoğunluğu pek çok işin aksamasına neden olduğunu özellikle belirtti. Yeni yapılan bir sistem güvenlik bilgilerinin oluşturulan sisteme önceden girilmesinin ardından bilgisayar ortamında yapılan kontroller sonrasında sınır kapısından herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan hızlı bir şekilde geçmelerini sağlıyor. Bu süreç aynı zamanda oluşacak kuyrukları tamamen engelleyeceğinden dolayı dikkatli bir şekilde sisteme geçişlerin sağlanması bekleniyor.