İhtiyaç Kredilerinde Yeni Düzenleme! 2020’de Uygulanmaya Başlayacak!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, kredilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akben, yaptığı açıklamalarda bireysel kredi kullanımlarında yeni model üzerine çalışmaların olduğunu söyledi.  Kredi üzerine yeni model çalışmaları ile birlikte krediler daha dikkat bir şekilde sunulacak.

2017 yılının ekim dönemi sonu itibari ile açıklanan kredi rakamları incelendiği zaman, ihtiyaç kredisinin toplam tutarı 194 milyar Türk Lirasına yaklaşmış durumda. Aşamalı, gelir durumu baza alınarak borçlanma sistemi oluşturulması kapsamında çalışmalar yürüten BDDK, bu sistem üzerinde yaptığı çalışmalara da hız kazandırdı.

Yeni Model Kredi Sistemi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Akben, basına yaptığı açıklamalarda  hazırlanan yeni model sistem ile ilgili herkesi ilgilendirecek açıklamalarda bulundu. Gelire dayalı olarak hazırlanan yeni sistemin esasında çok da kolay olmadığını söyleyen Akben, vatandaşların aylık net gelirleri üzerinden hesaplamalar yapılırken harcamaların yani giderlerin bu hesaba dahil edilmediğini, benzer şekilde gelir beyan edilirken kayıt dışı gelirlerin belgelendirilmesi kapsamında önemli ölçütte problemlerin meydana geldiği, yeni sistem ile birlikte vatandaşlardan ilk olarak gelirlerini beyan etmelerinin isteneceğini, ilerleyen süreçlerde ise yapılan harcamaların yani giderlerin çıkarılarak net gelirin elde edileceğini söyledi.

2020’de Yeni Sistem!

Hazırlanan yeni sistemden mevcut durumda olan kredilerin etkilenmeyeceğini söyleyen Akben, sistemin birden biri kesilmesinin yanlış olduğunu, takside yayılmış borçlar için yeni uygulamanın bir süre daha bekleyeceğini, yalnızca kredi kartları için sınırlama yapılacağını, yeni sistemin 2020’de uygulanmaya başlayacağını söyledi